— Vi gir oss ikke. Neste gang stopper de oss ikke, sier Abbas Hussein (32) og Govand Akrawi (25), to av de fem som skulle smugles til England. Etter å ha tilbrakt ett døgn i politiarresten ble de to kurderne løslatt klokken 1445 i går.

REUTERS

— Vi prøver igjen så fort vi får sjansen. Ser vi en lastebil som skal ut av landet, kryper vi inn i den, sier de to.

Satt på tepper

Det var like før klokken 1700 torsdag politiet og tollvesenet slo til mot den tyskregistrerte varebilen. Den 46 år gamle sjåføren stod da parkert på Skoltegrunnskaien, klar til å kjøre om bord på MS «Jupiter».

Bak i lasterommet satt fem unge menn. Det var ingen seter, bare noen ulltepper på gulvet. Blindpassasjerene hadde hver sin plastpose med nødvendig utstyr for å klare seg på den nesten 24 timer lange båtturen til Newcastle.

— Posene inneholdt blant annet vann- og tisseflasker, litt mat og noen klær, sier førstebetjent Magne Eggen ved Hordaland politidistrikt.

Etterforskeren mener disse funnene tyder på at overfarten var godt planlagt.

— Det fremstår som et klassisk tilfelle av organisert menneskesmugling, sier Eggen.

Tips fra Oslo

Den tyskregistrerte varebilen kom fra Kiel til Oslo tidligere i uken. Tollerne på Hjortneskaien oppfattet mercedesen som så mistenkelig at de tipset kolleger i Bergen.

På overfarten fra Tyskland hadde sjåføren med seg en passasjer. Vedkommende var sporløst forsvunnet da politiet torsdag aksjonerte på Skolten. Han er nå etterlyst.

Under ransakelse av bilen fant politiet blant annet en almanakk fra 1991. Sjåføren hadde merket flere datoer. På en side stod det: «15 personer». På en annen: «9 personer».

Etterforskerne går nå grundig gjennom almanakken for å finne ut om den siktede også tidligere kan ha operert som menneskesmugler. Avslag i Norge

Passasjerene som skulle smugles ut er alle kurdiske irakere bosatt på asylmottak i Førde, Måløy og Oslo. Samtlige har fått avslag på sine asylsøknader i Norge.

Politiet tror planen var å snike seg inn i England for å søke asyl der. Hadde de fem reist på ordinær måte ville de etter all sannsynlighet blitt avvist på grensen.

Selv nekter de fem for å ha betalt den tyske sjåføren for å hjelpe dem over Nordsjøen.

— Vi bare snek oss inn i bilen. Det er UDIs skyld at vi må dra, sier Abbas Hussein til Bergens Tidende.

Ettersom det ikke er straffbart å forsøke å lure seg ut av landet, ble Hussein og reisefellene løslatt i går ettermiddag. De står nå i den lange køen av asylsøkere som ikke får bli i Norge. Hussein har imidlertid ikke tenkt å vente på at norske myndigheter skal effektuere utvisningsvedtaket.

— Jeg drar så fort jeg får sjansen. Hvordan det skjer, eller hvor jeg havner, betyr ingenting.

— Er det ikke farlig å sitte bak i varebiler som denne?

— Nei, og det er mye bedre enn bli å værende her.

Fengslet i fire uker

Den siktede sjåføren kommer opprinnelig fra Bulgaria, men er for tiden bosatt i München. Der arbeider han i et transportfirma.

46-åringen ble i går varetektsfengslet for fire uker, to av dem med brev- og besøksforbud. Bergen forhørsrett mener det er fare for både straffeunndragelse og bevisforspillelse.

Mannen påkjærte kjennelsen til Gulating lagmannsrett. Han hevder han bare skulle på ferie til England, og hadde aldri sett kurderne før politiet åpnet bakdøren.

Om 46-åringen blir funnet skyldig i menneskesmugling med vinnings hensikt risikerer han et langt opphold bak murene. Strafferammen er fem års fengsel.