— Vi var på rett sted til rett tid, sier Austevoll lensmann, Per Nordstrand, som fanget fyllekjøreren i mai.

Mandag 14. mai klokken 13.32 på Kolbeinsvik på Austevoll ble yrkessjåføren stoppet, mistenkt for promillekjøring.

Nå er saken ferdig etterforsket og politimesteren i Hordaland har tatt ut tiltale mot mannen for kjøring i ikke edru tilstand. Han er også tiltalt for brudd på pliktavholdsloven, for at han drakk alkohol mindre en åtte timer før han skulle i tjeneste. For yrkessjåførens del en tjeneste som besto av en fast skolerute.

— Resultatene fra blodprøvene viser at den aktuelle sjåføren hadde en promille på 1,36. Det er akkurat på grensen mellom betinget og ubetinget fengsel, sier politiadvokat Trygve Ritland. Han ønsker ikke å uttale seg mer om saken før den skal i retten i slutten av januar neste år.

Sjåføren var på vei med en minibuss for å hente elever på en barneskole da han ble stoppet av lensmann Per Nordstrand. Lensmannen hadde fått tips om mulig promillekjøring og gikk personlig ut i veien for å sette en stopper for fyllekjøreren.

Lensmannen har selv barn ved skolen hvor bussjåføren skulle hente skoleelever.

Vanskelig å avgjøre

— Det var vanskelig å avgjøre om han var påvirket, jeg var sterkt i tvil fordi han ikke fremsto som ruset. Vi besluttet å ta fra ham førerkortet og fikk tatt blodprøver av mannen, sa Nordstrand til BT da vi omtalte forholdet i begynnelsen av juni. Samme dag som mannen ble tatt uttalte lensmannen at saken kunne slå begge veier.

Da resultatet var klart to uker senere, var det ingen tvil.

— Jeg ble overrasket. Jeg kunne på ingen måte si at sjåføren var ruset. Han virket veldig klar, men dette handler selvsagt om hvor mye alkohol en person tåler, sier Nordstrand.

Vil gi promilleprogram

BT kjenner til at påtalemyndigheten vil prøve å tilby fyllekjøreren et promilleprogram i stedet for fengselsstraff. Tilbudet må da godtas av den tiltalte, fordi han må gå med på en del vilkår. Han må blant annet erkjenne at han har et alkoholproblem. Promilleprogrammet må også godtas som soningsalternativ av Kriminalomsorgen, men erfaringsmessig stiller de seg positive.

I dag erkjenner mannen at han hadde promille da han ble tatt, men nekter for at han var i tjeneste da han ble stoppet av lensmannen.

TATT: Austevoll-lensmann Per Nordstrand fikk et hemmelig tips om en yrkessjåfør som var på vei til en barneskole for å hente elever i alkoholrus. Nå er sjåføren tiltalt for å ha fartet rundt i en busstaxi med 1, 36 i promille. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG