Den 51 år gamle mannen døde i går kveld etter å ha falt ned vel 13,7 meter. Han holdt på å rive forskaling da han falt ned og landet i en sjakt.

I dag var Arbeidstilsynet og politiet på befaring på stedet. Arbeidet på stedet er stoppet inntil Arbeidstilsynet gir klarsignal til å starte igjen. — Det skal foretas noe sikring, og så kommer vi trolig til å gi klarsignal for oppstart av arbeidet i ettermiddag, sier juridisk rådgiver Egil Dahlen i Arbeidstilsynets region 5 til bt.no.

Venter på Arbeidstilsynets rapport

Sammen med flere inspektører fra Arbeidstilsynet, politifolk og Rasmus Haugland, daglig leder i firmaet Olav Ryes vei 11 AS, og Bjørn- Frode Schjelderup i Blytt AS, som har prosjektledelsen for bygget, var de i dag og inspiserte bygget.

— Vi ønsker ikke å kommentere noe før Arbeidstilsynet har laget sin rapport om forholdene, var den gjengse kommentaren, da bt.no snakket med de respektive parter etter hvert som de kom ut fra bygget i formiddag.

Normal saksgang videre er at Arbeidstilsynet lager en rapport om forholdene. Denne oversendes så til politiet.

Triste arbeidskamerater

Utenfor bygget sitter 10 - 15 arbeidsfolk og ventet i vårsolen. Arbeidskameratene til den omkomne forskalingssnekkeren, har en tung stund i dag. I går fikk de tilbud om å snakke ut med folk fra kommunens kriseteam.

Harry Eide er regionalt verneombud i Fellesforbundet. Lavmælt snakker han med arbeidskameratene til den omkomne. Bedre enn de fleste kjenner han forholdene på byggeplassene.

Eide er medforfatter til en rapport om fallulykker på byggeplasser. I den kommer Hordaland dårlig ut. Rapporten heter: Fallulykker - må de skje?

Les hele rapporten her!

Sjakten var ikke sikret

— Vi kan ikke vite helt hva som har skjedd, og jeg vil ikke være med på å spekulere i hvordan ulykkken har skjedd. Det må Arbeidstilsynets og politiet etterforskning vise. Sjakten var ikke sikret da han holdt på å rive forskalingen, men nå er det sikret. Heller ikke svalgangene som går ut i sjakten lenger nede i bygget var sikret. Det vil bli nå bli gått en vernerunde og hele bygget vil bli sikret, sier Harry Eide til bt.no.

Skal bli leiligheter

Bygget i Olav Ryes vei 11 på Nygårdshøyden var tidligere eid av Universitetet i Bergen. Det ble solgt til et firma som heter Olav Ryes vei 11 AS.

Det er dette firmaet som er byggherre og som skal gjøre om bygget til leiligheter. Bygget skal være ferdig rehabilitert til nyttår.

Ikke stilasulykke

— De første timene i dag kimte telefonen i ett sett. Folk tror at den forulykkete har ramlet ned fra et av våre stillas, siden stillaset var avbildet i noen medieoppslag. Det er en veldig trist arbeidsulykke, men det er ikke en stillasulykke, ønsker Stig Brekke i Stilasbygg, å presisere overfor bt.no.

DØDSSJAKTEN: Byggearbeideren falt 13,7 meter ned denne sjakten, og døde i går kveld. FOTO: HARRY EIDE
UT AV BYGGET Inspektører fra arbeidstilsynet, politifolk og representanter for byggherren, kommer ut av bygget etter inspeksjonen i dag.
PÅL ENGESÆTER
SJEKKER: Det regionale verneombudet i Fellesforbubdet, Harry Eide, inspiserer byggeplassen. Få kjenner så godt til farene på byggeplassene som han.
PÅL ENGESÆTER
FALT NED: Fra taket midt på bildet falt mannen ned 13,7 meter. Han landet i sjakten nede. I går kveld døde mannen av skadene på Haukeland Universitetssykehus. FOTO: PÅL ENGESÆTER