• Jeg skulle ønske det var ugjort, sa Tore Iversen i Oslo tingrett i dag. Iversen er tiltalt for drap under skjerpende omstendigheter på politispaneren Bjarte Berthelsen (27) på utestedet Galleriet i Oslo i 2002.

Iversen erkjente straffskyld for uaktsomt drap på Berthelsen da rettssaken startet tirsdag, men erkjente ikke straffskyld etter tiltalen om forsettlig drap.

— Han tar det fulle ansvar for å ha forvoldt Berthelsens død, men mener han var i en nødvergesituasjon, sier Iversens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til NTB.

27-åringen erkjente også å ha båret et skarpladd, ulovlig ervervet våpen på offentlig sted.

Refleks

Foran Berthelsens foreldre og slektninger forklarte Tore Iversen i retten hvordan han skjøt Berthelsen utenfor utestedet Galleriet i Oslo sentrum 20. mai 2002.

— Alt skjedde på refleks. Han kom mot meg i full fart. Så snudde han seg brått, og jeg oppfattet det som om han skulle trekke et våpen mot meg, sa Iversen.

— Jeg trakk mitt eget våpen og avfyrte to skudd rett frem, og jeg så at jeg traff, forklarte tiltalte under utspørring fra statsadvokat Inga Bejer Eng.

Et tredje skudd gikk av like før da han trakk våpenet opp av bukselinningen.

Iversens forklaring er ikke i samsvar med grunnlaget for tiltalen. Politiet mener at Berthelsen ble truffet av to skudd, og at det siste ble avfyrt etter at han falt i bakken. Tiltalte hevdet at han ikke avfyrte noen av skuddene da han sto over Berthelsen med hevet våpen.

Basketak

Foranledningen for skyteepisoden var klammeri inne på utestedet. Senere på kvelden skal Berthelsen ha vinket Iversen utenfor .

Han og politispaneren havnet i et basketak der Iversen følte seg fullstendig underlegen. Tiltalte ble ifølge ham selv «kastet rundt som en vaskeklut» av Berthelsen og slo albue, hode og kne mot veggen.

— Jeg ble ekstremt redd og trakk meg ut av situasjonen og ut i gaten, forklarte Iversen.

Berthelsen forsvant bort til noen venner, men kom så mot Iversen igjen. Da falt skuddene.

Redd

Av 27-åringens forklaring går det frem at han gikk i en konstant redsel for å miste livet etter at han ble knivstukket og skutt etter vinteren samme år. Iversen har bekjente i B-gjengen, og skal ha blitt truet på livet av ledende personer innen A-gjengen.

— Våpenet er et selvforsvarsmiddel. Jeg så ingen annet mulighet til å forsvare meg mot overhengende farer enn å bære våpen når ikke engang politiet ville hjelpe meg, sa han.

Retten har oppnevnt to sakkyndige som skal vurdere om Iversen lider av posttraumatisk stress (PTS).

Iversen forklarte i retten at han fikk flashbacks fra de truende episodene da Berthelsen kom mot ham for annen gang, og at han trakk våpenet fordi han fryktet for sitt eget liv.

Ifølge psykiatrisk overlege Henning Værøy kan flashbacks oppstå i forbindelse med posttraumatisk stress

27-åringen opplyste også retten om at han brukte kokain daglig for å takle hverdagen. Drapskvelden hadde han sniffet kokain og drukket 10-12 flasker øl.

- Jeg beklager

— Årsaken til at Berthelsen døde var den frykt jeg fikk på stedet, og fordi jeg forlot hjemmet mitt med et skarpladd våpen når jeg ikke burde forlatt hjemmet mitt i det hele tatt, sier Iversen.

Da Iversen ble spurt av rettens administrator om han ønsket å legge til noe, kom han med en beklagelse over sin egen handling.

— Jeg skulle ønske at alt var ugjort, men dessverre ville realiteten det annerledes, sa han.

Det er satt av åtte dager til behandling av saken i tingretten.

(NTB)

- IKKE STRAFFSKYLD: Tore Iversen (27) som står tiltalt for å ha skutt og drept Bjarte Berthelsen utenfor utestedet Galleriet i Kristian IVs gate i Oslo 20. mai i 2002, forklarte seg i Oslo tingrett tirsdag. Han erkjente ikke straffskyld etter tiltalen.