— Jeg skulle akkurat til å sette meg ned med bøkene i det fine været, da en gutt på rundt ti år kom bort til meg og sa jeg måtte hjelpe fordi broren hans holdt på å drukne. Jeg hev fra meg skolesekken, tok av meg skoene, og hoppet ut i vannet, forteller Kjerstin Brunvoll. Hun er tilbake på badestedet Splinten ved Klokkarvannet i Fana, stedet der hun lørdag reddet to unggutter fra drukningsdøden.

Bruvoll forteller om synet som møtte henne da hun kom til badeplassen:

— Jeg så to gutter i vannet. Den eldste var bevisstløs, og ganske nært land. Yngstemann var så vidt ved bevissthet, han lå og kavet litt lenger ute, forteller Brunvoll.

De to guttene, som bor i Fana, er av afrikansk opprinnelse, og har svært begrensete svømmeferdigheter. De har ikke ønsket å snakke med Bergens Tidende om den dramatiske episoden.

Ble dratt under

Kjerstin Brunvoll forteller at hun først fikk tak i eldstemann, som var bevisstløs og blå rundt munnen.

— De hadde hoppet fra svaberget, og det er brådypt i området. Jeg fikk dratt ham inn mot land, der jeg kunne stå, og prøvde å få liv i ham. Jeg ropte og dasket ham i ansiktet, og etter hvert kom han til bevissthet. Da svømte jeg ut etter yngstemann, som var i ferd med å forsvinne under vann, forteller hun.

Situasjonen ble svært dramatisk da hun fikk tak i den yngste av guttene.

— Han fikk panikk da jeg tok tak i ham, og dyttet meg under vann. Det ble et skikkelig basketak, der jeg gjentatte ganger ble dratt under vann. Jeg klarte ikke puste, og husker jeg tenkte at denne måten har jeg ikke lyst til å dø på. Til slutt fikk jeg kjempet meg løs, og kom meg på overflaten og fikk pustet. Vel oppe på land var jeg temmelig skjelven, forteller hun.

- Heltemodig innsats

Både Bruvoll og de to guttene slapp fra den dramatiske hendelsen uten fysiske skader. Politibetjent Jørgen Brandshaug ved Fana politistasjon kan ikke få fullrost Bruvolls innsats.

— Hun gjorde en utrolig heltemodig innsats, som det står stor respekt av. Jeg er overbevist om at hun reddet livet til de to guttene, sier Brandshaug.

Han tok selv turen innom redningskvinnen, noen dager etter dramaet.

— Jeg syntes jeg skyldte henne en takk på vegne av politietaten. Når man griper inn i en slik situasjon, tenker man sjelden på at det kan være med livet som innsats. Hun gjorde alt riktig, skryter han.

Både Brandshaug og Bruvoll reagerer på at det ikke er plassert noen redningsbøye på badestedet Splinten.

— Hadde det vært det, kunne jeg hjulpet guttene uten å sette meg selv i fare, sier Bruvoll. Brandshaug lover å forsøke å gjøre noe med nettopp det.

— Jeg vil ta kontakt med kommunen og be dem plassere en redningsbøye ved Splinten så snart som mulig. Det er en populær badeplass, men det at det er så brådyp gjør at den kan være skummel, sier Brandshaug.

HOPPET UT: Fra dette svaberget hoppet Kjerstin Brunvoll pinseaften. Hennes heltemodige innsats reddet sannsynligvis livet til to gutter på 9 og 17 år.<br/>Foto: HEGE PAULSEN