«Dette overlever jeg aldri.» Det var det første Wanja Gullbrå klarte å si, da hun ble fortalt at sønnen hennes var død. 16 år gamle Joachim Gjerde omkom da han kjørte utfor veien ved Stamnes i Vaksdal.

Etter ulykken følte hun et behov for å snakke med andre som har gått gjennom det samme. Derfor begynte hun å søke etter sorggrupper på nettet.

Der fant hun ingenting.

— Det kommer til å skje flere trafikkulykker. Derfor synes jeg det er rart at det ikke finnes noen sorggruppe. Jeg tror det er mange etterlatte som tenker det samme som meg, sier hun.

Selv har Gullbrå hatt god støtte i å snakke med venner og familie, men hun har savnet å snakke med noen som er i samme situasjon som henne.

Etterlyser en sorggruppe

Hvordan har veien din vært videre? Hvordan kom du deg gjennom dette? Dette var ting hun lurte på. Det sa hun også til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, da de møttes under «Ettertankens dag». Statsråden snakket om hvor viktig det er å vise medfølelse med de pårørende og etterlatte.

— Jeg skjønner at det er behov for sorggrupper. Det er noe vi vil prøve å få etablert, sa Strøm-Erichsen. Et halvt år senere har ikke Gullbrå hørt noe mer om dette.

I tiden etter Joachims død har hun selv bearbeidet sorgen med å lage et album om sønnen sin. På forsiden står det «Mamma sitt minne om Joachim».

— Mitt ønske er at det kommer i gang en sorggruppe. Det hadde vært godt å vite at den personen som satt foran meg har vært gjennom det samme, sier hun.

— Fikk to blå tabletter

Joachim Gjerde ville fylt 18 år kommende mandag. Faren, Ole Gjerde, ble sjokkert over hvor lite hjelp Bergen kommune kunne tilby i tiden etter ulykken.

— Jeg fikk to blå tabletter og beskjed om å legge meg om jeg trengte hvile. Apparatet sviktet helt. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten støtten jeg fikk fra familien og venner, sier Gjerde.

At etterforskningen av ulykken dro ut i tid, uten at de pårørende fikk vite noe, ble også en stor tilleggsbelastning.

— Jeg har opplevd det verst tenkelige - å miste et barn. Gjennom året som har gått har jeg kjempet for meg selv og andre familiemedlemmer, for at vi skal klare å leve videre med sorgen og savnet, sier han.

Gjerde opplevde at hjelpetilbudet i Vaksdal var mye bedre.

— Jeg synes det er imponerende hvor mye Vaksdal - en kommune med små ressurser - klarte å gjøre for både unge og voksne pårørende. Jeg vil gjerne berømme dem som jobber der, de var til stor hjelp for oss i tiden etterpå, sier Gjerde.

Jeg vil ikke at andre skal oppleve det vi gjorde.

Ole Gjerde

Bedre på små steder

BT har vært i kontakt med andre pårørende i andre ulykker som forteller det samme: På små steder får du god hjelp. I Bergen forsvinner du i mengden.

— Jeg er flau på vegne av Bergen kommune, over hvor dårlig hjelpetilbudet var da vi trengte det som mest, sier han.

Gjerde mener kommunen bør ha et kriseteam i beredskap, et profesjonelt støtteapparat som er rustet til å gi «grusomme budskap». Noen som vet hvilken hjelp pårørende trenger i en slik situasjon, og har erfaring nok til å gi den.

Han tror det vil være bedre både for pårørende og for dem som må gi slike beskjeder.

— Jeg vil ikke at noen andre skal måtte oppleve det vi gjorde, sier han.

— Må selv be om hjelp

Konstituert informasjonsdirektør i Bergen kommune, Elisabeth Farstad, forteller at det er ingen automatikk i at kommunen blir involvert i en trafikkulykke. Derimot blir kommunen ofte involvert i større hendelser, som for eksempel Hatlestad-raset, blant annet gjennom kriseteam i bydelene.

— Personer som opplever en krise og har behov for akutt støtte, kan ta kontakt med livskrisehjelpen på Bergen legevakt, sier hun.

De ansatte der er psykiatriske sykepleiere og vernepleiere. Folk må selv ta kontakt med legevakten om de trenger hjelp.

— Det er ikke alle som ønsker hjelp, og man vil nødig være påtrengende i en slik situasjon. Vi driver ingen oppsøkende virksomhet, sier Farstad, og legger til at personer som er misfornøyde med oppfølgingen fra kommunen, bør ta kontakt.

OMKOM: Joachim Gjerde kjørte lett motorsykkel da han mistet kontrollen og kjørte utfor veien.
PRIVAT
UTFORKJØRING: 16-åringen omkom i en ulykke på Osterøy-siden av Kallestadsundet bro i juni i fjor.
GOOGLE