Solberg og kameratene er på fisketur i Lærdalselvi denne helgen. Det var i morgentimene lørdag at Solberg fikk øye på den svært spesielle fisken ved Stødno.

— Den lå død på bunnen av elven. Jeg så sverdet og skjønte raskt at dette ikke var noe som hørte hjemme her. Da jeg fortalte det til de andre, trodde de først ikke på meg. Alle ble med for å se, forteller han.

Selv tok han en fiskeselfie, for å sende bildet av den stilige fisken til familien i Bergen.

— Den var utrolig flott å se på. En veldig spesiell opplevelse, sier han.

- Helt unikt

Havforsker Otte Bjelland har aldri sett noe lignende.

— Det er definitivt en sverdfisk, og den hører absolutt ikke hjemme her. Dette er et helt unikt funn. Sverdfisken er en saltvannsfisk og klarer ikke å overleve i en norsk lakseelv. De blir også sjelden observert i Norge. Spørsmålet er hvordan den har kommet seg hit. Hvis noen har lagt den der, skal det jo også utrolig mye til å få tak i en slik fisk, sier Bjelland.

NESTEN TO METER: Sverdfisken som hadde rotet seg opp i elven, var like lang som fiskestangen til Solberg.

Han har ikke hørt om sverdfisk i elv i verken Norge eller i utlandet.— Den må ha kommet seg inn i elvemunningen på jakt etter mat, og så har den kanskje fått panikk og svømt oppover elven. Etter hvert må den ha fått problemer med saltbalansen i kroppen, eller kanskje den har satt seg fast. Den trenger egentlig stor plass for å svømme, og den svømmer veldig raskt, forteller Bjelland.

Han forteller at sverdfisken kan bli flere hundre kilo, og at størrelsen på den døde fisken er helt vanlig.

Den varme sommeren kan også ha ført til at flere sverdfisk har rotet seg inn i norsk farvann.

Mellom 1967 og 2006 var det kun registrert 18 eksemplarer av fisken i Norge.

- En delikatesse

Solberg og kameratene visste ikke hva de skulle gjøre med fisken, så de lot den ligge i elven. I kveld skal de tilbake for å se på den døde fisken og ta flere bilder.

— Dersom havforskeren ønsker at vi skal ta den med opp og levere den til noen, kan vi prøve å få plass til den i frysen, sier Solberg.

Havforsker Bjelland utelukker ikke at Havforskningsinstituttet ønsker å ta en titt på det unike funnet.

— Hvis de klarer å få med seg hodet, og ta mål av lengde, bredde og kilo, blir vi veldig glade, sier han.

Han anbefaler også kameratene til å ta en titt på gjellene, for å se hvor lenge det er siden fisken døde.

— Sverdfisk er nemlig en delikatesse, men de må forsikre seg om at den er fersk. De må se på om gjellene er røde, sier han.

Eneste «napp»

Solberg forteller at fiskelykken ellers i helgen har vært dårlig.

— Jeg har ikke fått noe som helst, selv om jeg ser at laksen er der. Derfor blir dette et svært godt minne å ha med seg. Kanskje det også er den eneste fisken jeg får hele helgen, sier han og ler.