— Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, ler den unge argentineren under presenningen som drypper litt her og der når det regner, og det har det som kjent gjort en del denne sommeren.

Selv om han bare har vært her knapt ett år, har han lært seg godt norsk, og de riktige svarene. Han studerer filosofi ved Universitetet og har norsk venninne fra Molde. I sommer jobber han på Torget og selger skinn og suvenirer til turistene.

— Hvordan er det?

— Veldig, veldig kjekt, sier han og lover å komme tilbake neste år hvis det passer slik.

Åtte fremmedspråk

Torghandler Kjetil Sørensen har i alt fire utlendinger i jobb. I boden hans behersker de fem fransk, engelsk, tysk, portugisisk, italiensk, russisk, litauisk og polsk.

— Er du fornøyd med hjelperne dine?

— De er helt topp, kunne ikke fått bedre.

— Hva handler turistene hos deg?

— Det er stor forskjell på nasjonalitetene. Tyskerne kjøper ingenting, heller ikke nederlenderne, mens søreuropeerne handler kvalitetsskinn. De er svært motebevisste, og rev er populært hos franske damer. Kineserne kommer mer og mer, og de vil ha selskinn. Her er mange japanere og koreanere i byen, men heller ikke de kjøper noe. Det kan vi takke guidene deres for. De forlanger 10 prosent av omsetningen. Selvsagt avslår vi, men det resulterer også i null handel.

Topp innsats

Det dårlige været i sommer har vært ugunstig for omsetningen. Så langt i juli ligger han ca. 25 prosent under fjoråret. Nå håper Kjetil Sørensen at været skal snu.

Tidligere i sommer satte han opp en fastmontert trebod med tak på plassen sin ved Rundetårnet. Den måtte han ta ned igjen.

— Det er håpløst å drive butikk under en presenning. Regnet driver inn på varene og gjør alt fuktig. Og det drypper, sier han.

På rømmen ...

— Men her skal du se noe artig! Kjetil Sørensen holder opp et flott skinn.

— Bergensk huskatt, ler han.

Han har noen få.

— Men, hvordan?

— Noen leverer inn dyrene sine til beredning, og så er de aldri blitt hentet.

— Katteskinn er egentlig prima vare for folk med revmatiske plager, og har vært brukt i århundrer mot leddgikt, forteller han.

— Dette er en fascinerende bransje, legger han til.

Alt han selger av skinn og pels er norske varer, bortsett fra kaninene. Selskinnene kommer fra Rieber, rev fra Oppdal, Hardanger og Trøndelag, villsauene har en gang løpt i Austevoll, mens sauepelsene kommer fra hele Vestlandet. Et pelsberederi i Steinkjer har behandlet reinsdyrskinnene og minken.