KARI PEDERSENFRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

Men Stig Rasmus feller ikke en tåre over barnehagesatsene. Treåringen gråter en skvett fordi pappa går sin vei. Pappa Kjell Ove Aasebø bruker litt ekstra tid i barnehagen denne formiddagen. Stig Rasmus sin lillebror Stian (1) har sin andre dag i Knerten Krokås Barnehage på Askøy, og pappa drøyer med å gå til begge guttene ser ut til å trives i sandkassen.

Så blir det likevel litt trist idet pappa sier ha det. I hvert fall for storebror.

7000 til barnepass

1. august skulle barnehagepriser landet rundt kuttes med 250 kroner måneden. Men for foreldrene til barna i syv private barnehager på Askøy har prisen i stedet steget 500 kroner.

Begrunnelsen er det dyre lønnsoppgjøret, som mer enn spiste opp den økte statsstøtten.

For Kjell Ove Aasebø er det ikke aktuelt å finne annen barnepass til guttene sine. Selv om barnehageplassene, med søskenmoderasjon, koster familien 7000 kroner måneden.

— Det viktigste for oss er at ungene trives. Jeg forstår at eieren må øke prisene, hvis begrunnelsen er å gi de ansatte høyere lønn. Det fortjener de, sier Aasebø.

Krisehjelp

Lene Utkilen Mjelstad, eier av Knerten Krokås Barnehage, har måtte tåle mange sinte kommentarer til det kraftige prishoppet. Fire stykker har sagt opp barnehageplassen, og begrunnet det blant annet med pris.

— Vi hadde ikke økt hvis ikke vi var nødt, sier Mjelstad.

Sammen med eierne av seks andre private barnehager på Askøy har hun bedt kommunen om krisehjelp. Gapet ned til kommunale barnehager blir i høst 1300 kroner for en heldagsplass. Kommunen legger nemlig opp til priskutt på 200. Det gapet truer eksisten for de private barnehagene, skriver barnehageeierne i et brev til kommunen.

Barnehagesjef Aashild Ravnanger avviser at kommunen må øke støtten til sine barnehager for å få til et priskutt der.

— Vi kommer til å slite. Men vi ønsker å bruke den økte statsstøtten krone for krone til redusert foreldrebetaling, sier hun.

Bunnskrapt kommunekasse

Søknaden fra de private barnehagene om mer kommunal støtte skal presenteres for politikerne i slutten av måneden. Bunnskrapt kommunekasse borger ikke for positivt svar.

Private Barnehager Landsforbund, som Knerten Krokås er tilsluttet, har på vegne av sine 847 medlemsbarnehager rettet tilsvarende henvendelse til Stortinget om mer statsstøtte.

For Lene Utkilen Mjelstad fortoner løftene om makspriser på 1500 kroner om to år seg som ren utopi.

— Jeg tror det ikke før jeg får se det. Politikerne gjør ingenting nå for å hindre at prisene stiger. De sier de finner ikke penger. Hvor skal de da finne penger neste år? spør eieren av private Knerten Krokås Barnehage.

TRIST AVSKJED: Stig Rasmus Aasebø feller en tåre idet pappa går. Barnehageplassen for Stig Rasmus og 80 andre barn i Knerten Krokås Barnehage er blitt 500 kroner dyrere i høst.

INNEKOS: Ingenting som barbiepop på koserommet en varm sommerdag synes Amalie Utkilen Mjelstad.