Lørdag formiddag. Irene Mesic er på bussen da mobiltelefonen ringer. Hun er på vei hjem etter en handletur. Irene har treåringen Malin med. Storebror Daniel er hjemme i Breimyra hos kameraten Patric og moren. Første telefon kommer fra naboer som ser røyk, brannbiler og politibiler. Like etter er Arna og Åsane politistasjon på linjen. «Jeg tror din sønn har prøvd å bake sjokoladekake», sier politimannen.

Panikk. Aldri før har Irene og Malin løpt raskere fra bussen og hjem til leiligheten i første etasje i lavblokken.

Kaken skal stekes

Tanken var god da Daniel og Patric lurte seg fra mor til Patric, som passet dem, og bort til Daniel. De ville bake en sjokoladekake.

Guttene rører sammen kakaopulver, melk, vaniljesukker og bakepulver. Daniel har bakt sammen med mamma før og vet at her mangler egg. Men pytt sann, han tenker at det går bra likevel. Røren er ganske bløt og flytende, men Daniel og Patric fyller den i en form og får den på plass i steikeovnen. Så langt alt vell. Daniel slår alle platene på fullt. Kaken skal stekes.

Han vet ikke at platene blir rødglødende av varme, og at et plastbeger med kyllingvinger står på den ene platen. Snart fylles leiligheten med illeluktende røyk. Patric blir redd og stikker hjem.

Daniel ordner opp

Det er da Daniel viser seg som en snarrådig gutt som kan ordne opp når det røyner som verst. Røyken lukter forferdelig. Daniel tror han skal dø, han gråter og er forferdelig redd. Likevel finner han telefonen. Han vet at politiet har nummer 112 og at brannvesenet har 110. Daniel slår nummeret til politiet, og forteller at det er fullt av røyk i huset og at han bor i Breimyra. Han går ut av leiligheten, men snakker med politiet helt til brannbilene kommer.

Snart kommer også mamma og veslesøsteren løpende. Daniel våger ikke å se på mamma. Han synes det er fælt at kakebakingen skulle ende sånn, og han er redd for at hun er sint. Han sier til henne at hun skal få en ny plastskål, lik den som er smeltet bor, til geburtsdagen. Neste gang han skal bake kake, skal det gjøres sammen med mamma. Det er helt sikkert, og det har brannfolkene sagt også.

Stor vaskejobb

Helgen blir ikke som tenkt. Brannfolkene bruker vifter for å bli kvitt røyken, men likevel må familien overnatte hos naboer. Mamma og Daniel må vaske, både lørdag og søndag. Komfyren må skures i det uendelige.

Men det viktigste for Irene Mesic er at Daniel kom fra kakebakeforsøket like hel. Og ikke minst, at han ikke sprang og gjemte seg da det røynet på som verst. At seksåringen klarte å holde panikken under kontroll, huske telefonnummeret og varsle om katastrofen som truet, gjør mamma stolt.

Daniel ser barne-tv. Det bli ikke sjokoladekake denne helgen. Det får bli en annen gang.

HANDLEKRAFTIG: Jeg ble både lei meg og redd, sier Daniel Mesic som skal vente en god stund før han på ny prøver å bake sjokoladekake uten at mamma, Irene Mesic, er med.
Deisz, Ørjan