EIRIK DAMSGAARDJAN M. LILLEBØ (FOTO) eirik.damsgaard@bergens-tidende.noKatmandu, Nepal

— Jeg skulle aldri reist til Rajbiraj, og føler meg lurt av pastoren jeg reiste med. Det verste er at vi holdt til i et hinduistisk gjestehus. Nærmeste naboen var et hinduistisk tempel. Det ante jeg ikke på forhånd, sier Trond Berg til Bergens Tidende, i sin første samtale med norsk presse etter arrestasjonen i oktober.

— Men jeg ønsker ikke å anklage den indiske pastoren. Vi har skværet opp, legger han til.

1500 fanger bak murene - OK. Kom tilbake om en time, sier fengselssjefen Chuda Mani Sharma, etter at Bergens Tidende har jobbet for å få en intervjuavtale med Berg.

Innenfor murene: 1500 fanger fordelt på tre ulike fengsler. Én av dem er Trond Berg. Utenfor portene myldrer det av mennesker og motoriserte rickshaw-taxier. Det bråker fra hundre lydpotter med hull i. Det støver. Fjellene alle skryter av finnes sikkert et sted bak den grå smogen.

I åpne mursteinsbygg uten vegger sitter mødre og barn på rekke. De snakker med innsatte. Vi er lovet minst én time med Trond Berg på fengselssjefen kontor. Pictures? No problem. Men bare bilder utenfor. Ett bilde.

— One snapshot, sier sjefen, og smiler og lager en klikkelyd.

Alle nepalesere smiler.

- Ikke naivt, men uklokt Under oppsikt av en vakt og en underoffiser i fengselet forteller Trond Berg rolig om de skjebnesvangre dagene i oktober, som i verste fall kan koste ham flere år i nepalsk fengsel.

— Jeg ble kjent med en indisk pastor som inviterte meg med til byen Rajbiraj. Jeg trakk på det. Et par uker senere ringte han meg én time før avreise. Jeg lot meg overtale, selv om det var min kones bursdag 27. oktober. I ettertid har jeg skjønt at min person først og fremst skulle skape publisitet. Det fortalte de ikke.

— Og hva gjorde dere der?

— Jeg deltok på et møte for 25-30 personer, hvor jeg holdt en tale. Dagen etter holdt vi et bønnemøte. Plutselig ble vi avbrutt av rasende hinduer.

— Visste du at det var en hinduistisk høytid?

— Nei. Jeg ante heller ikke at området var så farlig for oss.

— Burde du ikke ha satt deg inn i disse tingene på forhånd?

— Jo, jeg burde sjekket dette. Jeg tok en forhastet avgjørelse.

— Har du vært naiv?

— Nei. Men det var en uklok avgjørelse. Jeg hadde aldri dømt om at noe slikt kunne skje.

— Hvorfor kan ikke hinduistiske Nepal få være i fred for norsk kristendom?

— Det finnes ingen norsk kristendom. Jesus er løsningen for dette landet. Gud vil velsigne og forandre Nepal, sier Berg.

- Lovlig å undervise Han kom til Nepal med konen og barna i september. De tok ikke formell kontakt med det etablerte, norske misjonærmiljøet i Katmandu. Berg besøkte flere nepalske kristne menigheter og holdt taler på opptil halvannen time. Talene ble tolket.

— Jeg visste på forhånd at misjonering var ulovlig. Men det er tillatt å gi og få undervisning i hvilken som helst religion. Derfor har de også anklaget oss for bestikkelser, mener Berg.

I fengselet får han lese i sin bibel. Han sier han er optimistisk.

— Det har vært en psykisk påkjenning. Jeg har vanskelig for å akseptere at de kan holde meg her i tre år.

Han legger til at han håper internasjonale organisasjoner kan hjelpe.

— Jeg tror dette skal gå bra. Jeg gleder meg til å se familien igjen.

Les også: Bra forhold i fengselet- Slipper ut etter halv tid

Fengslede Trond Berg føres ut i håndjern for å snakke med Bergens Tidende. I dette fengselet i Katmandu soner han sammen med 1500 andre fanger.