— Jeg trodde virkelig at barnehagesatsene var på vei nedover nå, sier Siri Breistein. Men årets priskutt var et blaff - fra nyttår kryper satsene oppover igjen.

Byrådet opptrer som hjelpeløs utøver av statens pålegg: Da Stortinget i revidert nasjonalbudsjett ga mer i statlig barnehagestøtte, fulgte byrådet opp med å kutte satsene med 240 kroner.

Byrådets mål er å redusere foreldrebetalingen til 20 prosent av kostnaden innen 2005. Men i budsjettet som byrådet la frem i går, står det svart på hvitt at det avhenger helt og fullt av hva staten foretar seg. Uten statlig hjelp klarer ikke byrådet å nå målet.

Signalene lovet kutt

Siri Breistein og Jan Kjeldsen har Frida (2) i Søre Skogvei barnehage og Mina (6) på skolefritidsordningen ved Minde skole. Da meldingen om årets priskutt kom, oppfattet Siri Breistein signaler som bar bud om ytterligere priskutt i årene fremover.

— Løftene i valgkampen ga enda større grunn til å være optimistisk, mener Siri Breistein. I stedet stiger prisen med en liten hundrelapp til 2.960 kroner for en ordinær plass. Ikke mer enn 3,1 prosents økning, men likevel ikke det kuttet mange trodde ville komme. Skolefritidsordningen til Mina blir 15 kroner dyrere og vil koste 1.355 kroner måneden.

Ønsker svenske priser

— I Sverige og Danmark betaler foreldrene betraktelig mindre for enn barnehageplass enn vi gjør. Jeg synes riktig pris hadde vært rundt 1100 kroner, på linje med det svenskene betaler.

I barnehagen der Frida går, har det hendt at familier har tatt ut barna fordi de ikke har råd til å ha dem i barnehage, forteller Siri Breistein.

Også i familien Breistein/Kjeldsen gjør utgiftene til barnetilsyn et kraftig innhogg i månedsbudsjettet. Særlig siden mamma nettopp har startet eget firma og ennå ikke har tatt ut lønn, og pappa tar doktorgrad og hever et lite stipend.

— Vi lever på sparepenger og er flinke til å bruke lite, ler Siri Breistein.

For familien Breistein/Kjeldsen er det en annen post på avgiftsbudsjettet som også blir merkbart neste år. Familien har kjøpt nytt hus, en enebolig på 140 kvadratmeter. Hus i den størrelsen må regne med at vann- og avløpsgebyrene begge stiger med over 10 prosent.

PÅ ETT BRETT: Fredelig ettermiddag hjemme i Grønnestølslien. På fanget til mamma Siri Breistein sitter Mina, på pappas fang sitter Frida.
FOTO: KNUT STRAND