BT fortalte i går at det var tre forhold som pekte i retning av den lommemannsiktede 55-åringen da en påstått overgrepssak ble etterforsket høsten 1999. Likevel ble saken til sist henlagt.

– Når det meldes fra om tre såpass like hendelser på kort tid, er det rart at det ikke fører til noe annet enn en henleggelse. Jeg vil tro at alle reagerer på at det ikke skjedde noe, sier en småbarnsfar på Askøy.

BT skrev i går at mannen mener han avverget et overgrep mot sin sønn i dusjen i Askøyhallen høsten 1999. Senere pekte han ut 55-åringen hos politiet.

– Hadde politiet gått litt nøyere til verks hadde de kanskje innrullert ham i en oversikt over mulige seksualforbrytere. Slik kunne de ha sjekket ham når det ble meldt om andre saker andre steder, sier faren.

– Kunne vært spart

Moren til to gutter som med stor sannsynlighet pekte ut den 55 år gamle mannen på en fotokonfrontasjon i desember 1999, er også oppgitt.

– Tenk på alle som kunne vært spart om han hadde blitt tatt, den gangen, sier hun.

Guttene var i svømmehallen på Fjell ungdomsskole sammen med en kompis, da en av brødrene på seks år ble alene med en mann i badstuen. Mannen skal da ha gnidd seg inntil den lille gutten, og lagt kjønnsorganet på skulderen hans.

– Elendig politiarbeid

Da hun i går ba om å få innsyn i guttenes avhør viste det seg at fotokonfrontasjonene ikke er nedtegnet i politiets dokumenter.

Moren er så rasende over at saken ble henlagt den gang, at hun ikke klarer å holde tårene tilbake.

– For det første synes jeg de burde koblet det opp mot andre saker i Bergen på den tiden. Da kunne de kanskje ha avslørt at han sto bak flere saker. Det må jo være elendig politiarbeid, sier hun.

Moren til den syv år gamle gutten på Stranda skole, som skal ha blitt utsatt for det groveste overgrepet av 55-åringen høsten 1999, er helt matt med tanken på at saken ble henlagt.

– Vi var bare glade for at han var tatt, og trodde at vi kunne være trygge. At han har fått gå fritt i etterkant er helt utrolig, sier hun.

Politiet er tause

Påtaleansvarlig for Lommemannsaken, Jorid Kile Berg, kan ikke kommentere opplysningene om at det lå tre mulige overgrepssaker knyttet opp mot 55-åringen i Sotra-saken fra 1999.

– Vi fattet interesse for saken fordi vi så at han var knyttet opp mot et overgrep mot en gutt. Det er ikke vår oppgave å kommentere om det er blitt gjort eventuelle feil i behandlingen av saken fra Sotra, sier Kile Berg.

– Vi er heller ikke ferdig med denne saken. Den kan bli en del av Lommemann-saken, sier Kile Berg.

Moren til syvåringen fra Sotra vet ikke helt hvordan hun skal forholde seg til opplysningene om at politiet nå vil se på saken mot hennes sønn på ny, drøyt åtte år etter henleggelsen.

– Det som har skjedd, har skjedd. Det er umulig å rette på nå. Men mannen må jo straffes, sier moren.

ELENDIG ARBEID: Moren til to gutter som trolig pekte ut Lommemannen, på fotokonfrontasjon i avhør desember 1999, er rystet over at saken ble henlagt. ¿ Tenk på alle de guttene som kunne vært spart om han ble tatt den gang, det er helt nifst, sier moren.
Odd Mehus