– Jeg er skuffet over måten Stavangerske jobbet på etter fusjonen. Det ble gitt uttalelser fra selskapet om at de ikke skulle bli en dominerende eier. Det ble vektlagt av det politiske miljøet da man gikk inn for en fusjon mellom Gaia og HSD i 2006, sier tidligere styreleder i Gaia, Gunnar Bakke (Frp).

Slutt etter 110 år

I dag vedtar bystyret i Bergen å selge kommunens aksjer i Tide. Det representerer slutten på 110 år kommunalt eierskap i et lokalt trafikkselskap.

Bakke var en av de ivrigste fusjonstilhengerne blant bystyrepolitikerne. Han ble skyteskive for en kraftig kritikk fra daværende finansbyråd Henning Warloe. En kritikk Warloe gjentok i gårsdagens BA. Bakke nekter å kommentere uttalelsen om at han opptrådte illojalt da han i 2005 trosset rådene fra byrådet om ikke å arbeide for en fusjon med HSD.

– Var dere naive med hensyn til hva Stavangerske uttalte den gang?

– Til det vil jeg svare: Etterpåklokskapen er den mest eksakte viten. Styret i Gaia gjorde det som den gang var ansett som best for selskapet.

Advarer mot salg

Heller ikke Arbeiderpartiets Terje Ohnstad er glad for at Stavangerske forsøker å overta alle aksjene i Tide.

– Det var umulig å forutse hva som ville skje. Arbeiderpartiet hadde lenge ønsket et storselskap på Vestlandet med hovedkontor i Bergen. Vi lyttet også til signalene fra styret, de ansatte og administrasjonen.

Han mener kommunen må ta noe av ansvaret for at Stavangerske har kunnet kjøpe seg opp.

– Bergen kommune har vist en passiv holdning, har ikke villet skyte inn i kapital og dermed latt sin eierposisjon vannes ut, sier Ohnstad.

Han vil beholde aksjene.

– Du har større innflytelse om du sitter med aksjer enn om du ikke har noen, mener Arbeiderpartiets gruppeleder.

SKUFFET: Ordfører Gunnar Bakke.
Amundsen, Paul S.