TRULS SYNNESTVEDT

— Jeg er veldig skuffet over at kommunen ikke satser på å bevare og bygge opp lokal kompetanse på dette området, sier Eves.

Gustav Vigelands Bjørnson-statue ved teatret skal som kjent gjennom en omfattene reparasjon, for å kunne fremstå i tett og stabil tilstand når unionsoppløsningen skal feires til sommeren. Etter en anbudsrunde har kommunen valgt å gi Bjørnson-oppdraget til metallstøper Bo Samuelson i Göteborg.

Det skjer etter at lokale James Eves i mai i fjor ble bedt om å inspisere statuen sammen med blant andre den kommunalt innleide svenske «skulpturdoktoren» Helena Strandberg.

— Jeg ble spurt ut om hvordan jeg mente et sveisearbeid på statuen måtte utføres, forteller Eves. Senere skrev han på eget initiativ en fyldig rapport om statuens tilstand.

Fikk ikke jobben

I slutten av oktober ble han så invitert til å komme med et prisanbud, dessuten antyde et tidsperspektiv på arbeidet og gi en arbeidsbeskrivelse.

«Skulpturen ligger nå i en stor verkstedshall der det vil være mulig å etablere seg med et midlertidig verksted», heter det i brevet Eves fikk fra kommunen.

Han svarte med et tre sider langt brev, der han i detalj beskrev hvordan han mente arbeidet skulle utføres, og ga et prisanslag på 140.000 kroner.

I forrige uke kom det brev fra Grønn etat, med meddelelse om at en annen utfører var valgt. Begrunnelsen var lavere pris hos konkurrenten i Göteborg.

- Ingen innsigelser

Styreleder Knut Opheim i Fondet for kunstnerisk utsmykning av byen sier til Bergens Tidende at det var en totalvurdering av pris, kompetanse og erfaring som lå til grunn for avgjørelsen om å gi oppdraget til Göteborg-firmaet.

— Saken var nylig oppe i fondets styre som en orienteringssak, vi hadde ingen innsigelser, sier Opheim.

Han opplyser at prisen fra den svenske metallstøperen var på ca. 75.000 kroner, inkludert transport mellom Norge og Sverige. Altså betydelig under Eves anslåtte pris.

— Anbudet fra Gøteborg opererte dessuten med kortere leveringstid, sier Opheim.

Et tredje anbud ble innhentet fra en metallstøper i Stockholm.

Opheim har stor forståelse for at James Eves kan være skuffet over avgjørelsen.

— At Eves er en utøver av et truet håndverk ble tatt med i vår vurdering, sier han. Han legger til at Eves tidligere har vært brukt av kommunen og at han sikkert vil bli aktuell ved senere anledninger.

«Stor allsidighet»

— Jeg bøyer meg selvfølgelig for å ha blitt slått på pris, men er fremdeles veldig skuffet over at kommunen ikke velger et lokalt firma, jeg har både den kunnskap og erfaring som skal til for å gjøre denne jobben på en forsvarlig måte. Dessuten har jeg signalisert at jeg er villig til å diskutere pris, sier Eves.

Fra Norsk Handverksutvikling, organisasjonen for små og verneverdige fag, har han papir på at han «har opparbeidet stor allsidighet innen restaurering, kopiering og nytilvirkning av gjenstander i messing og bronse».

— Dersom Bergen i fremtiden ønsker å bevare kompetanse på dette området, må den bygges opp, ikke brytes ned, sier James Eves.

SKUFFET: Metallstøper James Eves på Holbergsallmenningen er skuffet over at Bergen kommune har valgt å sende Bjørnson-statuen til reparasjon hos en metallstøper i utlandet.<br/> ARKIVFOTO: KNUT EGIL WANG
UFØR: Gustav Vigelands statue av Bjørnstjerne Bjørnson ble i september tatt ned av sokkelen på grunn av sprekker i begge bronseføttene. Nå skal statuen repareres i Sverige.<br/> ARKIVFOTO: EIVIND YGGESETH