Det er innholdet i det politiske regnskapet som den politiske ledelsen i Os legger frem på tampen av lokalvalgsperioden.

Fremskrittspartiet og Terje Søviknes satte for fire år siden sin ære i at Os skulle bli Fremskrittspartiets utstillingsvindu i lokalpolitikk.

I går ble resultatet lagt frem i solvarme omgivelser på Solstrand i form av en særs fyldig skryteliste.

Til alle husstander

Til utdeling hadde ordfører Søviknes og varaordfører Lisbeth Axelsen en brosjyre på 24 sider på glanset papir med fargebilder på hver eneste side.

— Prisen er en hemmelighet, sier Os-ordføreren til BT. Han opplyser at regningen skal deles mellom Høyre og Fremskrittspartiet. De bruker valgkampkassen til å finansiere dokumentet som skal deles ut til alle husstander i Os. Den kommer i posten i løpet av noen dager.

Med sine fire representanter i kommunestyret har Høyre måttet finne seg i å leve i skyggen av Fremskrittspartiet i fire år. 14 folkevalgte har partiet hatt i Os denne perioden.

I skyggen kom Axelsen også i går, selv mange av spørsmålene etter presentasjonen gikk til henne.

- Ingen støttekontakt

— Nei, jeg er ikke støttekontakt for Søviknes, forsikret Axelsen. Hun måtte likevel innrømme at det hadde vært en del oppgjør mellom de to partiene på kammerset og at det var fortvilende å måtte befinne seg i skyggen av «storebror» - Fremskrittspartiet og Søviknes.

— Det har vært vanskelig å markere våre egne saker. Men mange av Fremskrittsparti-sakene, er også våre saker, forsikret hun.

Axelsen unngikk også behending å gjøre Søviksnes sin sex-skandale til tema.

— Avtalen var at jeg skulle bli ordfører når Terje ble innvalgt på Stortinget. Slik gikk det ikke. Det må Høyre leve med.

Som valgkampdokumenter flest, inneholder listen både konkrete og mindre konkrete punkter.

Stolt av privatisering

Søviknes er naturlig nok mest stolt av privatiseringskampanjen i eldreomsorgen og omorganiseringen av kommunen. Ifølge den politiske ledelsen har den ført til at stillingsbudsjetter er redusert med 51 stillinger.

Søviknes kunne imidlertid ikke svare på hvor mye kommunen har spart på å privatisere deler av virksomheten. Heller ikke kunne han svare på hvor mange stillinger som sto vakante før omorganiseringen startet.

Leder i Kommuneforbundet i Os, Johnny Christensen, tviler på den politiske ledelsens måte å regne stillinger på. Han hevder at mellom 10 og 15 årsverk sto vakante før kampanjen startet.

— I tillegg er 10 til 12 stillinger blitt borte fordi lærerne har fått lengre leseplikt, hevder han.

Barnehagedekningen

Christensen peker også på at det er opprettet seks nye stillinger i fjor og 12 stillinger i år.

— Jeg tror den reelle reduksjonen er langt lavere, sier han.

I det politiske regnskapet blir det også hevdet at Os har full barnehagedekning.

Leder i Utdanningsforbundet i Os, Reidar Bremerthun, sier til BT at Utdanningsforbundet ikke har oversikt over situasjonen i dag.

— Men i fjor høst var det i alt 96 barn som sto på venteliste i Os-barnehagene. Samtidig var det ti til ledige plasser i barnehagene, sier Bremerthun.