— Jeg liker Erik Skutle veldig godt og tror han vil gjøre en god jobb som stortingsrepresentant, sier Eigil Knutsen (24).

Knutsen bærer med andre ord ikke nag til Skutle (23), høyrepolitikeren som snøt han for plassen som stortingsrepresentant på usedvanlig dramatisk vis.

Eigil er en fin person å debattere med

Høyre har nå fått seks mandater i Hordaland, men siden førstekandidat Erna Solberg etter alt å dømme blir statsminister, får Skutle, som er på syvendeplass på Høyres liste, det siste mandatet.

De siste døgnene har de to unge politikerne dermed alternert mellom å være inne og ute på utjevningsmandatet fra Hordaland. Nå er det endelig klart at det er Skutle som trakk det lengste strået etter en særdeles spennende stemmeopptelling.

— Vi i Arbeiderpartiet fikk ikke nok stemmer i Hordaland, så slik sett må vi tåle at vi ikke fikk plassen. Skulle en annen komme inn i stedet for meg, synes jeg uansett at det var fint at det ble Erik, sier Knutsen.

Håpet på Knutsen

Skutle gjengjelder uoppfordret rosen fra Knutsen.

— Jeg håpet at Eigil skulle komme inn, men samtidig gjorde Høyre et langt bedre valg enn Ap i Hordaland. Vi fikk 31 og de 24 prosent. Så slik sett mener jeg det er rettferdig at vi fikk det siste mandatet, sier Skutle.Hadde Knutsen kommet inn ville nemlig både Arbeiderpartiet og Høyre fått fem representanter fra Hordaland. Nå blir det i stedet fire og seks.

- Vi er ganske like

Knutsen og Skutle kjenner hverandre godt, og de har deltatt på mange debatter sammen. Selv om de tilhører forskjellige partier og politiske blokker, så mener Knutsen at de egentlig er ganske like.

UTE OG INNE: Erik Skutle (H) var ute av Stortinget frem til klokken 14 i går. Grunnen var at en Høyrepolitiker falt ut av Stortinget i Nord-Trøndelag. Derfor gikk utjevningsmandatet til Høyre i Hordaland.
VEGAR VALDE

— Både Erik og jeg er rolige og balanserte personer. Jeg synes vi begge har gode faktakunnskaper. Dessuten trives vi med utfordre vårt eget parti og er tydelige når vi ikke er enig med dem. Slike folk trenger vi på Stortinget, sier Knutsen.

- Alltid saklig

Skutle omtaler på sin side Knutsen som en saklig og sindig person som sjelden mister bakkekontakten.

— Eigil er en fin person å debattere med. Han er alltid saklig, og driver ikke på med skittkasting og gjørmebryting slik noen politikere gjør, sier Skutle.

- Har du noen likheter med Knutsen selv?

— Jeg tror nok jeg også er ganske behersket og holder meg saklig i debatter, sier den ferske stortingsrepresentanten.

Ser på jobber

Skutle jobber for tiden som rådgiver for Harald Victor Hove, byråd for barnehage og skole i Bergen. Men til høsten var han innstilt på å enten studere eller jobbe i Oslo hvis han ikke kom inn på Stortinget. Nå er det i stedet Knutsen, som er nyutdannet samfunnsøkonom fra Universitet i Bergen, som må på jobbjakt.

— Jeg kikker litt på jobber nå. Det er ganske gøy å se alle mulighetene og bedriftene som finnes der ute. Samtidig vil jeg være første vara for Hordaland og kommer sikkert til å møte masse på Stortinget når de faste stortingsrepresentantene fra Ap ikke kan stille, sier Knutsen.

- Det er kanskje ikke så dumt å få litt arbeidserfaring fra noe annet enn politikken også?

— Ja, nå får jeg prøvd ut utdannelsen min litt i privat sektor i noen år. Så får jeg bestemme meg om jeg ønsker fast plass på Stortinget i neste periode, sier 24-åringen.