– Det må svi mer å begå ordensforstyrrelser på byen. Bøtene skal virke avskrekkende. Det virker som enkelte bråkebøtter har ganske mye penger mellom hendene. Dette er en av årsakene til at vi øker prisene på overtredelsene vi vil bekjempe, sier Gunnar Fløystad, påtaleansvarlig i Hordaland politidistrikt.

400 halvlitere

De nye bøtesatsene settes i verk 1. september. Prisen på den billigste ordensforstyrrelsen dobles fra 4000 til 8000 kroner. Videre stiger veiledende pris for å urinere på byens gatehjørner, blande seg bort i og forstyrre politiets arbeid og andre aktiviteter som enkelte fulle folk har en tendens til å bedrive.

En lett cocktail av overtredelser kan fort gi 20.000 kroner i bøter på en lørdagskveld.

Dette tilsvarer 400 halvlitere med øl dersom en regner en pris på 50 kroner halvliteren.

– Det er nok noen som har lettere for å forstå denne målenheten enn selve pengebeløpet, sier Fløystad.

Jevnere med Oslo

Ordensforstyrrelser, urinering og klammeri med politiet er de områdene som gir politiet størst utfordringer. Derfor er det her prisene settes opp. Det har også vært et mål å komme nærmere Oslo og andre storbyer.

Tidligere har de veiledende prisene på fyll og bråk vært lavere, med mulighet for å skru opp prisene f.eks. ved store fotballkamper. Den muligheten vil politiet fortsatt ha.

Da BT tidligere i vår skrev om fotballpøbler, snakket vi med en mann i 20-årene som våren 2007 fikk 15.000 kroner for å ha satt i gang bråk.

– Jeg betaler på denne boten ennå, sa den bøtelagte da vi snakket med ham i mai.

Bøter på dette nivået vil bli utdelt langt oftere i fremtiden. Flere må regne med å betale seige avdrag til Statens innkrevingssentral.

Mer ordensforstyrrelser

Politiet håper at de stive prisene vil skremme potensielle bråkmakere fra å oppføre seg som aper.

– Vi håper de høye satsene får folk til å tenke seg bedre om, og at venner og bekjente prøver å roe ned den de ser er i faresonen. Det sier politioverbetjent Morten Ørn ved analyseseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Ifølge Ørn har politiet har fått mer å gjøre i Bergen sentrum de siste årene. Flere utesteder, spisesteder og nattåpne kiosker er blitt arenaer for vanskelige bergensere.

Enda dyrere i Tønsberg

Politimester Marie Benedicte Bjørnland i Vestfold politidistrikt, styrer styrkene i et distrikt som i årevis har vært på norgestoppen i høye bøter. Allerede for to år siden doblet de satsene på ordensforstyrrelser. En som hindrer en politimann på jobb i Tønsberg må ut med 10.000 kroner, 4000 kroner mer enn den nye satsen i Bergen.

– Flere av byene i vårt distrikt er festbyer om sommeren. Vi var nødt til å gjøre noe og følte at høye bøtesatser kunne virke forebyggende, sier Bjørnland.

– Hvilken effekt har de høye bøtene hatt for dere?

– Det er vanskelig å si. Ordensforstyrrelser og voldssaker har ligget på et jevnt nivå. Vi ser nå en liten nedgang. Trolig skyldes dette flere ting enn høye bøter. Tett samarbeid med skjenkesteder, en bevisst skjenkepolitikk og et godt forhold til taxinæringen, spiller også inn, sier Bjørnland.

Vil dette ha noen effekt? Diskutér i kommentarfeltet under!