Slik var det ikke før om årene, da han og byens andre kjente riking, milliardæren Trond Mohn, bedrev en dannet, men relativt kostbar og høyst uoffisiell konkurranse om hvem som hadde byens fineste glis.

Da Trond Mohn kjøpte sin siste nyanskaffelse, en Bentley til tre millioner kroner i Oslo, leverte han som innbyttebil (gudene vet hvorfor han trengte det) en 12 sylindret Daimler. Noen dager senere var Friele i Oslo, og kjøpte Mohns gamle bil. Friele dukker opp i Bergen med bilen og når Mohn får se Friele i hans gamle Daimler, utbryter han: «Der kommer skrotnissen.» Vi behøver vel ikke å legge til at Daimleren ganske raskt ble solgt.

Sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen liker ikke at Kamil Azhar, en listekandidat langt nede på Ap-listen i Oslo, deler ut ferdigutfylte stemmesedler der han selv er kumulert til velgere med samme opprinnelse som han selv. Eriksen mener velgerne kan oppleve dette som et press.

For oss som har fulgt med i noen velgeraksjoner opp gjennom årene, kan vi anbefale Eriksen et dypdykk ned i Bergen Frps indre partiverden, en verden med mange likhetstrekk til de stammesamfunn Azhars velgere kommer fra. Foruten å utveksle forhåndsutfylte stemmesedler, deler man også ut godt betalte verv til sine støttespillere.

Ja, Eriksen, trenger ikke engang å gå til innvandrernes åndsfrender i Frp. Han kan stikke innom et hvilket som helst politisk parti, og oppleve den samme byttehandelen. I politikkens stammesamfunn har man alltid hjulpet sine venner.