Før helgen ble 35-åringen arrestert i London, etter at identiteten hans ble avslørt av en etterforsker ved politiet i Bergen. Mannen er sentral i etterforskning av den tidligere politimannen (42).

«Ingen vil høre ropene»

Beslaglagte chattelogger fra 2005 viser omfattende nettkontakt mellom de to.

35-åringen skal i chattesamtalene ha fortalt 42-åringen i detaljer om flere overgrep han selv hevdet å stå bak.

— Et sted nevner 35-åringen at om man leier et hus langt borte fra folk, så er det ingen som vil høre ropene fra barna, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

Han leder etterforskningen mot den norske 42-åringen.

  • På grunn av flyktningsituasjonen gir 35-åringen uttrykk for at ingen bryr seg om disse barna. De er foreldreløse og ingen leter etter dem. Dermed er det heller ingen som bryr seg om de forsvinner, sier Krogvold.

Lenge var 35-åringen en helt ukjent skikkelse for politiet. I nettsamtalene med eks-politien i Hordaland brukte han bare kallenavnet «pakifriend4you».

Ny jobb i Redd Barna

En kvinnelig etterforsker i Bergen gikk inn for å spore opp «pakifriend4you». På vårparten i fjor fant hun løsningen - og gjorde trolig store øyne sammen med resten av etterforskningsteamet.

«Pakifriend4you» viste seg å være aliaset til en 35 år gammel pakistansk statsborger. Han hadde tidligere oppholdt seg i Pakistan og Afghanistan, der han jobbet for den amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID. 35-åringen var blant annet involvert i gjenoppbygging etter et stort jordskjelv i Pakistan i oktober 2005.

Trolig jobbet 35-åringen for USAID samtidig som han markedsførte unge, afghanske gutter som lett bytte.

  • Dette gjorde oss veldig bekymret. Vi forsto at denne mannen var en potensiell overgriper, samtidig som han jobbet i en hjelpeorganisasjon, sier politioverbetjent Bent Raknes.

Han legger til:

  • Det ble viktig for oss å få tak i ham.

Bergenspolitiet tok opplysningene videre til amerikansk FBI. De satte etter hvert fullt trykk på saken.

Det viste seg imidlertid at pakistaneren ikke lenger jobbet i USAID. Ingen visste helt hvor han var.

Igjen fikk politiet i Bergen en avgjørende rolle. Via den norske politisambandsmannen i Storbritannia fant de frem til 35-åringen i London.

Da kom det neste sjokket: 35-åringen hadde fått jobb i «Save the Children» - den britiske avdelingen av Redd Barna.

Nye nettverk

Arrestasjonen i London er den fjerde utenlandske pågripelsen i kjølvannet av den bergensbaserte etterforskningen - i opprullingen av et pedofilt nettverk som bare synes å vokse seg større.

Tidligere er én mann tatt i Italia og to i Los Angeles - alle tre med koblinger til den 42 år gamle eks-politimannen i Hordaland.

— Når vi går enkeltpersoner i dette nettverket nærmere etter i sømmene, later det til å dukke opp nye nettverk i de aktuelle landene. Det skjer nå i Italia, og det skjer i USA, sier Krogvold.

Eurojust, et EU-organ som koordinerer den internasjonale etterforskningen av overgreps- og barnepornosaken, har sagt at saken begynner å bli den største de har vært borti.

Fredag ber bergenspolitiet om forlenget fengsling for deres tidligere kollega. Siktelsen mot ham er ikke utvidet etter den internasjonale utviklingen i saken.