— Hallo, det er Rolf Knudsen på besøk, sier advokaten inn i porttelefonen utenfor Bergen fengsel.

Den blå døren summer, og Knudsen blir sluset inn for å treffe sin 18 år gamle klient.

Klienten er siktet for drapet på Hilda Feste (98), et av de mest omtalte drapene i Norge de siste årene.

23 timer

I går ettermiddag, tre og en halv time etter at han gikk inn fengselsporten, har Knudsen fått gått gjennom både hvordan 18-åringen har det, bevismaterialet i saken og tidsplanen for de neste par ukene.

23 timer i døgnet sitter 18-åringen på cellen. En time om dagen får han være i luftegården.

— Det er belastende, også på grunn av alderen. Han har ikke behov for å treffe andre innsatte, men det er ekstra belastende med isolasjon, der han ikke får anledning til å være med på fellesaktiviteter i fengselet.

Isolasjonen går ut om to uker.— Vi håper det blir med det.

Egne tanker

Inne på fengselscellen skriver 18-åringen ned sine egne tanker og synspunkt om saken. Han har laget et notat på et par sider.

— Han er opptatt av tidsintervallene og hvor han kan ha bevegd seg. Han skriver om hvordan det kan være mulig at han har gjort dette ut fra de tidsrammene som er i saken og den tilstanden han var i, sier Knudsen.

Når de har gått gjennom bevismaterialer og avhør, har 18-åringen kommet med innspill og beholdt fatningen, ifølge Knudsen. Han forklarer seg som før om drapskvelden: At han ikke kan huske noe.

— Det er helt svart, som han har gjentatt og gjentatt. Han kan ikke forstå at han kan ha gjort det, sier forsvareren.

Ifølge ham, går det etter forholdene bra med den drapssiktede mannen. Han får se filmer på DVD og lest bøker på cellen. Filmene er typiske Hollywood-filmer fengselet har tilgjengelig.

- Tar det fra dag til dag

I fengselet, dit han ble overført torsdag kveld, har 18-åringen tilgang til psykolog og annet helsepersonell. Han har ikke vært til noe helsepersonell til nå

— Fengselet er oppmerksomme på at han er veldig ung og anklaget for svært alvorlige forhold. Klienten min sier at han tar det fra dag til dag, og at han ikke vil nøle med å ta kontakt. Det er slik han uttrykker det, sier Knudsen.

Selv vil han ha daglig kontakt med 18-åringen på telefon og ett eller to besøk i fengselet ukentlig.

I tillegg til forsvareren, får to personer lov til å besøke ham: Moren og en 42 år gammel mann som i flere år har opptrådt som en farsfigur for 18-åringen. Begge har fortalt til BT at de ser frem til å få møtte gutten.

Knudsen sier han vil ta opp med politiet at de to snart får se ham.

— Drar det ut, vil vi purre. Det må bli gjennomført i løpet av uken, sier Knudsen.

Foreløpig er det ikke bestemt om han og forsvareren vil anke varetektsfengslingen. 18-åringen tok betenkningstid i Nordhordland tingrett.

Avtrykk av håndflaten

Fingeravtrykk og avtrykk av håndflaten knytter 18-åringen til selve drapet. Ifølge politiadvokat Asbjørn Onarheim, er de tekniske prøvene ikke bare funnet på åstedet: De kan knyttes til selve drapshandlingen.

18-åringen bor i nabolaget til eldreboligene i Gamleheimshagen, bare 100 meter fra drapsåstedet. Om kvelden første nyttårsdag var han hos en kamerat. Der delte de en flaske med sprit. Stemningen utover kvelden ble dårlig, og de to kranglet. I 20-tiden forlot han leiligheten, beruset og sint.

Politiet sitter på minst to observasjoner av ham drapskvelden. En av dem er i tidsrommet 5–15 minutter før drapet. Da var 18-åringen i underkant av ti minutter unna drapsåstedet, ved en Rema 1000-butikk nord for Os sentrum.