TRUDE HAUG

Bergen er full av skribbel og skrift. Undergangene er fritt vilt, store ødslige flater i betong får det til å klø i sprayboksarmen. Fargene er ofte forunderlig glade og optimistiske. Og mange. Harmoni er noe som hører til et annet sted. Eller i en annen tid.

Men graffitien hører til her og nå. Selv om sikkert mye kan sies om en eventuell arv fra tidligere kulturer, veggmalerier, folkekunst. De skriblet før i tiden også. Som den nordboeren som sto i en katedral i Istanbul på 1200-tallet og risset inn i veggen ordene «Jeg var her».

Vil bli sett

Og så har den et sus av det kontinentale, det forbudte, det undergravende, det kreative, av motkultur og motstrøm. Og den snakker den så høyt. Budskapet bæres frem til busspassasjerer, fotgjengere, bilister og byvandrere. Plutselig en morgen er det der. Som oftest det samme enkle budskapet som fra Istanbul. At her har jeg vært, gått, sittet, stått.

Det er noen som vil bli sett. Hva kan barnepsykologene si om det, tro? Noen går jo rundt og skvetter en dårlig laget signatur på alt og alle, hadde vi nær sagt. Som hunder som markerer revir. Hva skal en si?

Huseiere kan i hvert fall si mye, og vaktmestere og kommunen. Og ikke de fineste glosene heller kanskje når malerkosten og vaskemidlene må plukkes frem. Nok en gang.

Inn i varmen

Men så hender det at graffitimakerne blir invitert, høytidelig til å lage veggkunst. Som på graffitiveggen på Stenersen-museet, eller veggen på Studentsenteret som skal rives. Vi vet ikke hvordan det er å bli invitert. Om det er skummelt og lite interessant å bli tatt inn i varmen med all mulig adgang og velvilje.

I Berlin, en av Europas mest kjente graffitibyer, finner en store veggmalerier. Restene av Muren er full dekorert fra DDR-tiden og er blitt kunstgalleri. Boligblokker fremstår med hele søylerader med digre og imponerende bilder. Vegger reiser seg, fulle av sprengkraft. Bergen er ikke der ennå. Og dit kommer vi nok ikke heller. Heldigvis, sier mange. Men når vi kikker etter, så er det bilder i Bergen by og, både her og både der.

GULT OG KULT: Studentsenteret.
SYKT: Eller hva sier huseieren på Sydneshaugen?
LOV: Kos deg med sprayboksen på Studentsenteret.
KATT: På koblingsboks på Sydnes. <br/>Foto: ARNE NILSEN