Påskeferien nærmer seg, og mange skal ut på veiene allerede førstkommende fredag. Med forventninger om store mengder trafikk på veiene, forbereder også UP seg til ekstra innsats.

Terje Oksnes i Utrykningspolitiet på Vestlandet går inn i sin andre påske som distriktsleder, og er klar for en hektisk høytid.

— Planene er klare, med ekstra fokus både på palmehelgen og dagene før påsken starter, forteller Oksnes.

Fire veier får hovedfokus

Ifølge distriktslederen er det hovedveiene i hele UP-distriktet som får førsteprioritet når vi nå går inn i påsken. Han kan avsløre at følgende veier står i fokus:

  • E16
  • Fylkesvei 7
  • E39
  • E134
  • Hovedsakelig vil det være overtredelser innen fart og adferd vi ser etter, sier Oksnes.

For den som skal ut på veien, kan det også være verdt å merke seg at første del av påsken ser ut til å bli preget av gråvær. Første lørdag i påsken begynner med bygevær på Vestlandet. Palmesøndag ser det ut til å komme inn et nytt lavtrykk, som avløses av nok et lavtrykk natt til tirsdag.

Skrev bøter for 1,6 mill.

Og behovet for patruljene er utvilsomt til stede, hvis man ser på fjorårets påskekontroller.

346 førere ble da tatt for fartsovertredelser på Vestlandet, noe som førte til bøter for omkring 1,6 millioner. I tillegg ble det ifølge Oksnes foretatt mer enn 20 førerkortbeslag. Selv distriktslederen er overrasket over de høye tallene.

— Det er to ting som forundrer meg når det gjelder fartsovertredelser: At folk blir tatt i fotobokser når det står et så stort skilt før boksen, og de som blir tatt i påsken, når man vet at det er ekstra kontroller, sier Oksnes.

Trapper opp ressursene

Førstkommende fredag vil sammen med onsdag før skjærtorsdag og hjemfartsdagene 1. og 2. påskedag, være de mest aktive dagene for UPs del.

Distriktslederen kan fortelle at både uniformerte, stasjonære kontroller og sivile videobiler vil ferdes på veiene.

— Aggressiviteten i trafikken er høy, og folk er utålmodige. Vi har betydelige ressurser ute på veiene, og øker ressursene sammenlignet med i fjor, forteller Oksnes, som ikke vil avsløre hvor mange patruljer som vil befinne seg på veiene.Og for de som beveger seg ut i rushet, har distriktslederen et par tips på veien:

— Med den tettheten av trafikk man har i påsken, så kan for eksempel forbikjøringer være ekstra vanskelig. Derfor er min oppfordring at folk må smøre seg med tålmodighet og ta seg god tid. Selv om man ikke er enig med andres rolige adferd, så bør man respektere det, og ta det med ro.