— Jeg vet ikke om det var en finger eller et våpen, men jeg ble i alle fall forferdelig redd, forteller den iranske kvinnen i slutten av 40-årene. Hun våger ikke å stå frem med sitt egentlige navn fordi hun frykter mer trakassering.

Klokken var bare litt over ti søndag morgen da «Fatima» stiv av skrekk merket at hun hadde to menn bak seg. De grep tak i sjalet, som hun alltid dekker seg med når hun er ute, og røsket det av.

— Mennene sa at jeg var muslimsk terrorist og at de ville drepe meg dersom jeg gikk med sjalet igjen. Etterpå ba de meg om å gå rett frem uten å snu meg, forteller «Fatima».

Avkledd uten sjal

Redd, skjelven og uten hodeplagg grep den muslimske kvinnen fatt i en mann som kom gående på andre siden av veien. Han hadde ikke sett det som skjedde, men tilbød seg å følge «Fatima» hjem.

— Jeg var bare to hundre meter fra huset, men jeg klarte ikke å gå alene, forteller hun.

Da «Fatima» og den fremmede mannen kom frem til postkassen, ringte hun en av sine iranske naboer som kom ut og møtte henne. Den unge mannen reagerte med en gang da hun kom uten sjal.

— Han bøyde hodet og ville ikke se på meg, forteller «Fatima».

For den iranske kvinnen er sjalet en naturlig og nødvendig del av påkledningen når hun er utendørs.

— Sjalet er en del av min tro og jeg føler meg komfortabel med det. Dessuten får jeg som regel gå i fred når folk ser at jeg er muslim, sier «Fatima».

Den iranske kvinnen smiler og ler mens hun snakker, men alvoret er ikke langt unna. Et døgn etter den skremmende opplevelsen er «Fatima» fremdeles preget av det som skjedde. Det er ubehagelig å være alene. Hun våger ikke å ta bussen til jobb slik hun pleier, og blir kjørt til døren av svigersønnen.

— Jeg er redd både på mine egne og andres vegne, sier «Fatima».

Ingen vitner

Det var de iranske naboene som hjalp henne med å ringe politiet. Siden hun ikke fikk se de to mennene er det vanskelig å gi noe signalement, men ut fra stemmene tror «Fatima» at begge er norske og i 30-årene.

Ifølge politioverbetjent Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor har det ennå ikke kommet inn tips i saken.

— Vi etterforsker det som har skjedd og sjekker noen personer som kan ha tilknytning til episoden. Men ingen vitner har meldt seg så langt, sier han.

Overbetjenten understreker at politiet jobber aktivt med å finne dem som står bak trakasseringen.

— Både oppførselen og ordbruken til mennene er av en alvorlig karakter, sier han.

«Fatima» tror det hun opplevde kan ha sammenheng med terrorangrepene i London, og mener hun selv var et tilfeldig offer.

— Jeg flyktet fra Iran for å kunne leve i et fritt demokratisk samfunn, men nå er jeg redd her også, sier hun.