— Det verste er ikke at de tok bilen og verdisaker, men at de har vært inne i huset. Det er forferdelig ekkelt, sier Brith Ramsdal.

Natt til 2. juli hadde hun og familien besøk av tyver mens huset deres på Manger sto tomt. Tyvene tok med seg penger, bankkort og legitimasjon. De tok også med seg familiens Volvo som sto parkert utenfor.

- Ikke dramatisk

Hittil i år har antall innbrudd i boliger i Hordaland steget med 25,2 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Det er totalt motsatt av utviklingen i resten av landet.

På nasjonalt plan har antall innbrudd fra eneboliger gått ned med 16,4 prosent, og antall innbrudd fra leiligheter har gått ned med 12,7 fra i fjor.

— Vi har gjort oss noen tanker, men tror ikke dette er veldig dramatiske tall egentlig. Vi har fulgt med på denne statistikken en del år og det har vært nedgang frem til nå, sier politiførstebetjent Siri Doksæter ved tyveri- og brannseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

I år har det vært 149 innbrudd i leiligheter og eneboliger i Hordaland, mens det var 119 i første halvår i fjor.

— Vi tror det beror på tilfeldigheter og oppgjør innad i kriminelle miljøer, sier Doksæter.

Navn på involverte i innbruddene gjør at politiet tror mange av innbruddene skyldes kriminelle som gjør innbrudd hos hverandre.

— Vanlige lovlydige borgere tror jeg ikke har grunn til å føle seg spesielt bekymret, sier Doksæter.

- Etterforsker alle tilfeller

Til sammen 64 prosent av innbruddene i Hordaland har skjedd i Bergen, men ifølge politiet er det ingen bydeler som skiller seg spesielt ut.

— I sentrumskjernen er det lite innbrudd, men det er jevnt fordelt over bydelen. Grovt tyveri fra leilighet er den typen tyveri som har økt mest, sier Doksæter.

Dersom tyvene har brutt seg inn, karakteriseres tyveriet som grovt uansett hva som er stjålet.

Politiet i Hordaland følger nå utviklingen nøye, men setter ikke i verk andre tiltak for å stoppe innbruddene i fylket.

— Vi etterforsker selvsagt hvert enkelt tilfelle og undersøker de sporene det er å gå etter. De fleste innbruddene virker ikke planlagte på forhånd, og det er ingen antydning til at organiserte eller profesjonelle som står bak, sier Doksæter.

— Vi følger blant annet med på hvem som slipper ut av fengsel, men tror denne bølgetoppen kan være tilfeldig.

Hun oppfordrer folk som vil unngå innbrudd til å installere alarmer og sikkerhetslåser og få naboen til å passe huset når man er bortreist.

- Helt forferdelig

Brith Ramsdal på Manger har fått igjen bilen sin og en person er siktet for innbruddet. Politiet regner saken som oppklart. Ramsdal skryter av hvordan saken er blitt håndtert hos Radøy lensmannskontor, men selv er hun er ikke ferdig med opplevelsen.

— Men han har tatt noe fra meg. Jeg føler meg ikke trygg i eget hus lenger. Mannen min skal snart ut og reise, og da jeg fikk vite det fikk jeg nesten panikk. Jeg regner med det kommer til å gå over, for jeg kan ikke ha det slik bestandig. Det er helt forferdelig, sier Ramsdal.