Politiet fikk første melding om "to fulle menn med øks på offentlig sted" klokken 1253. De to var da observert på Danmarksplass, på vei ned mot gamle Nygårdsbro. I løpet av de neste minuttene ringte over 20 bekymrede bergensere til politiets nødnummer.

— De ansatte på sambandssentralen fikk så mye å gjøre, at de ikke rakk å besvare alle telefonene, sier vaktsjef Osvald Nordvik ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Bilhjulet eksploderte

Øyenvitner meldte om to synlig berusede menn, hvorav den ene var bevæpnet med øks. Ved minst ett tilfelle denget mannen borti et skilt, før han slynget øksen inn i hjulet på en parkert bil.

— Bilhjulet eksploderte, og dermed ble øksen slynget ut av mannens hånd. Øksen traff like ved et vindu på Utrustningsbygget. I vinduet sto det faktisk en person, så dette kunne blitt veldig dramatisk, sier vaktsjef Osvald Nordvik ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Til alt hell endte øksen på taket av en bil, uten å skade noen personer.

Utstyrt med skjold

Utstyrt med skjold og køller, rykket politiet ut med to biler og seks mann. Klokken 13.04 - 11 minutter etter den første nødmeldingen - ble to menn pågrepet.

— La meg si det slik; jeg kjenner navnene på begge disse typene fra tidligere, og de var synlig ruset da de ble pågrepet. Jeg har ikke fått melding om at de skal ha truet noen på sin vei, men vi kan selvsagt ikke ha folk gående rundt med øks i sentrum, sier Nordvik til bt.no.

De to er nå satt i trygg forvaring i fyllearresten, og vi bli avhørt når de tørker opp.

— Slik oppførsel kommer inn under løsgjengerlovens paragraf 17, som handler om bråk og beruselse på offentlig sted. Vanligvis ender slike saker med bøter, men dersom det er snakk om mange episoder kan det ende med fengselsstraff, opplyser Nordvik.