OLAV GARVIK

ANNE-CATHRINE REUTERDAHL

I helgen åpner både Levende Ord på Kråkenes og Troens Bevis i Sarons dal sitt årlige sommerstevne. De to store frimenighetene har kapret hver sin fremtredende toppolitiker som trekkplaster.

Mens Frp-leder Carl I. Hagen tirsdag formiddag skal oppildne Enevald Flåten og hans Levende Ord, velger statsminister Kjell Magne Bondevik å hylle Aril Edvardsen og Troens Bevis lørdag kveld.

Rune J. Skjælaaen, som var sykehusprest før han ble stortingsrepresentant i 2001, er ikke nådig i sin kritikk mot Levende Ord i sin alminnelighet og i dette tilfellet mot Carl I. Hagens spesielle rolle:

— Vi vet på forhånd hvilken svart-hvitt-tenkning det blir omkring Israel-spørsmålet når Hagen får opptre uten skikkelig korrektiv. Jeg bebreider ikke ham, men organisasjonen som ikke ønsker et bredere sammensatt panel, sier Skjælaaen.

I tillegg til Hagen er også KrF-representanten Anita Apelthun Sæle invitert til å snakke om Israel.

- Opptatt av seg selv

Men Skjælaaen retter sterkere anklager mot Levende Ord:

— Da jeg deltok på et valgmøte hos menigheten høsten 2001, ble jeg virkelig skremt av all den egoistiske tenkningen som rår der. De var bare opptatt av seg selv og sitt eget beste. Det var det verste jeg opplevde i valgkampen. Kontrasten var stor da jeg etterpå gjestet St. Paul skole i et tilsvarende arrangement. Der var man opptatt av hva man kunne gjøre for dem som lider nød i verden.

— Er det så all right at statsministeren kaster glans over Troens Bevis?

— Ja, det er noe helt annet. Der gir han anerkjennelse til et prisverdig, internasjonalt arbeid som Aril Edvardsen har drevet gjennom flere tiår, sier Skjælaaen.

Bjørn Olav Hammerstad, informasjonssjef i Levende Ord, synes det er trist at Skjælaaen har opplevd Levende Ord slik, og mener det hele må bygge på en misforståelse.

— Vårt mål er å hjelpe mennesker og vi bruker årlig flere tusen kroner på hjelpearbeid. Han forteller at de blant annet har bygget slumskole for barn og syskole for kvinner i India.

— Når det er sagt, kunne vi nok vært flinkere på humanitært arbeid i Norge, slik som Frelsesarmeen driver med, sier han.

Mange Frp-sympatisører

— Hvorfor har dere invitert Carl I. Hagen til sommerstevnet?

— Han er først og fremst invitert på grunn av sitt Israel-engasjement. Som politiker har han i motsetning til de fleste andre politiske ledere på en klar måte talt Israels sak, sier Hammerstad.

Han sier til Bergens Tidende at invitasjonen også må ses i lys av at Fremskrittspartiet har mange sympatisører blant medlemmene i Levende Ord. Det er bare KrF som står sterkere. Ved siden av holdningen til Israel er det etter alt å dømme den sterke understrekningen av individets frihet som forklarer oppslutningen om Frp, mener han.

Som respons på Skjælaaens uttalelse om svart-hvitt-tenkning omkring Israel spørsmålet, forklarer han at det rett og slett ikke er lagt opp til diskusjon den formiddagen Hagen kommer.

— Vi ønsker å høre Hagens bibelsyn på Israel. Og vi ønsker nettopp han fordi han representerer en mangelvare i samfunnet.

Informasjonssjefen opplyser at også statsminister Kjell Magne Bondevik er blitt invitert til sommerstevne i Levende Ord. Det skjedde i fjor, men han hadde dessverre ikke anledning til å komme. Derimot deltok utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson med sterkt engasjement.

Vil bli kjent med Flåten

Carl I. Hagen sier i en kommentar til BT at han vurderte en stund om det ville være riktig å ta imot invitasjonen fra Enevald Flåten.

— Jeg er klar over at han er omstridt, men av og til er det bedre å møte slike mennesker og bli kjent med dem fremfor bare å lese om dem. Jeg er dessuten den eneste fremtredende politiker som går i forsvar for Israel, det eneste demokratiet i Midtøsten.

— Det betyr vel også en del at du har mange gode støttespillere i Levende Ord?

— Jeg vet at jeg ville skuffet en del Frp-ere hvis jeg hadde svart nei, sier han.

<b>TREKKPLASTER</b>: Frp-leder Carl I. Hagen skal tirsdag oppildne Enevald Flåten og hans Levende Ord i Bergen, mens statsminister Kjell Magne Bondevik velger å hylle Aril Edvardsen og Troens Bevis lørdag kveld. ARKIVFOTO: SCANPIX
<b>EGOISME:</b> Rune J. Skjælaaen (Sp) er blitt skremt av egoistisk tenkning hos Levende Ord ARKIVFOTO: BJØR ERIK LARSEN<p/>