• Dette er en skikkelig røykelunge, sier medisinstudent Øystein Halvorsen foran storøyde elever fra Hop ungdomsskole.

JØRN-ARNE TOMASGARD

I et forsøk på å hindre at ungdom begynner å røyke, holder organisasjonen MARK alternativ røykefri-undervisning på Haukeland Universitetssykehus.

Undervisningen er lagt opp slik at niendeklassinger får se ekte menneskeorganer, de får snakke med pasienter som har dødelige sykdommer på grunn av røyking, og de får se på at mennesker blir hjerteoperert. Som en kuriositet må elevene til slutt puste gjennom et sugerør mens de holder for nesen og går opp to trapper.

— De som har røykesykdommen KOLS, opplever det omtrent på denne måten når de går opp trappen, forklarer medisinstudent Jon André Totland.

MARK står for Medisinstudentenes alternative røykfrikampanje. Det er omkring 20 bergensstudenter som holder organisasjonen i gang.

- Skal aldri røyke

Alle elevene vi snakket med etter den alternative røykefri-undervisningen, lovet at de aldri skulle begynne å røyke.

— Jeg har aldri prøvd, og skal aldri gjøre det heller, hevder Marielle Vermedal Hansen skråsikkert.

Serina Ahmer Aslaksen syntes det var ekkelt, men lærerikt.

— Jeg tror det virker avskrekkende. Jeg har ikke lyst til å begynne å røyke når jeg har lært om hva det kan føre til, sier Serina.

Hun skulle hjem og prøve å få moren til å slutte å røyke.

Ved Haukeland er de nå i sluttfasen av en stor studie som skal måle effekten av den alternative røykefri-undervisningen. Klassene fra Hop var de siste ut før resultatene skal samles.

RØYKELUNGE: Øystein Halvorsen i Medisinstudentenes alternative røykfrikampanje, MARK, viser frem en røykskadd menneskelunge. Niendeklassingene Rikke Odd-Kvaleid (t.v.) og Serina Ahmer Aslaksen fra Hop ungdomsskole synes det er ekkelt, men lærerikt.<br/>Foto: ELISABETH SPERRE ALNES