MAREN NÆSS OLSEN

PAAL KVAMME

— Er den stygg nå?

Bjørn Moldestad fører sprayboksen i en bue over sykkelen med ujevne bevegelser, helt til den ser ut som den har fått seg en solid dusj graffiti.

— Poenget er å bruke en litt heslig farge, og gjøre den så stygg som mulig, forklarer han.

Natt til onsdag forsvant sykkelen til sønnen Frode (11). Nå setter familien Moldestad/Bøe inn uvanlige sikkerhetstiltak for å hindre at ulykken rammer resten av familien.

— Spray litt på hjulet også, kommanderer Camilla Bøe.

Like greit å være på den sikre siden. For i tillegg til de 20 syklene familien er blitt frastjålet de siste 20 årene, kommer både sykkelseter og hjul.

Tyver tok bagasjebrettet

— Forrige gang jeg sprayet sykkelen rød, glemte jeg å spraye bagasjebrettet. Da stakk selvfølgelig tyvene av med det, forteller Bjørn.

Hittil har han nektet å spraye familiens barnesykler stygge med billakk.

— Jeg syntes det var for gale.

Men etter hendelsene natt til onsdag, kan det komme en forandring. For sykkellåser fungerer dårlig som tyverisikring, og familiens seks sykler får ikke plass i stuen.

— Jeg savner politiets rolle i dette. Sykkeltyverier er hverdagskriminalitet som rammer folk flest. Kanskje politiet skulle begynne å være litt mer synlig, sier Bjørn.

Han har aldri sett noe mer til familiens stjålne sykler, og mener politiet bryr seg for lite om sykkeltyverier.

Innrømmer lav prioritering

— Vi tar imot alle anmeldelser på sykkeltyverier, og ser etter syklene. Finner vi sykler så tar vi hånd om dem, vi har konstant stående sykler på bakrommet, sier Trygve Hillestad, informasjonssjef i Hordaland politidistrikt.

Han presiserer at han her uttaler seg på generelt grunnlag, ikke om familien Moldestad/Bøes tilfelle.

— Veldig, veldig mange går videre til hittegodsauksjonene som arrangeres to ganger i året. Den neste er 15. september, sier han.

— Det er vanskelig å spore sykler tilbake til eierne, folk er ikke finke til å oppgi kjennetegn. Det er derfor sykkelregisteret er opprettet, sier Hillestad.

— Så folk er slappe?

— Folk kan bli atskillig flinkere. Det gjelder ikke bare sykler, men også andre ting som vi kommer over som åpenbart er tyvegods. Ofte er det svært vanskelig å finne tilbake til eierne.

— Du er ikke enig i at politiet er for slappe?

— Det vil være naivt å tro at vi sender ut alle mannskapene ut for å lete etter en sykkel. Men vi tar hånd om dem, sier informasjonssjef Hillestad.

Naboen mistet tre

Den uheldige familien i Skuteviken er langt fra alene om å få sykkeltyver på besøk. Familien rett over veien har blitt frastjålet tre sykler i løpet av det siste året.

— Jeg har tatt med meg oppbrutte sykkellåser til politiet, men de er ikke interessert i bevismateriale. Politianmeldelser fører ikke frem, sier han.

— Jeg har råd til å miste en sykkel i året, men det gjør noe med livskvaliteten. Du går ut av huset om morgenen for å sykle til jobb, og så er ikke sykkelen der, sukker Bjørn.

Da er det bedre å sykle til jobb på nabolagets styggeste sykkel.

TYVERISIKRING: Frode Bøe (11) hjelper til når pappa Bjørn Moldestad sprayer sykkelen rød og stygg. Familien har blitt frastjålet 20 sykler, håpet er at spraylakk skal skremme tyvene fra å stjele nummer 21.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG