GARD STEIROgard.steiro@bt.no

I tre dager denne uken er volden blitt brettet ut i rettssal 4b. En torpedo og en torturist skildrer et miljø der et ubetalt gjeldsbrev kan koste deg liv og helse. De forteller om springkniver, slåsshansker og drapstrusler. En bekjent av dem pådrog seg en gang en hjerneskade da han tapte et slagsmål på en fest.

Før løste de problemene med knyttnevene. Nå er miljøet hardere.

De forklarer seg om 9-millimeter, kaliber og tomhylser. Noen ganger kjøper de appelsiner og vannmeloner som de skyter i stykker ute i skogen — bare for moro.

Dette er Bergens underverden. Her kødder du ikke med feil folk.

DEN SKUDDSIKRE vesten buler under politimannens blå skjorte. Det er ni av dem i salen, flere utenfor døren. De sitter med sambandspropper i ørene, klare til å gripe inn hvis noe uforutsett skulle skje.

Aldri før har det vært liknende sikkerhetstiltak i Tinghuset. Under rettssakens første dag måtte pressefolk kjempe om plassene mellom de uniformerte. Slik blir det når en av tidenes verste drapssaker i Bergen skal opp for domstolen.

I løpet av de fire neste ukene skal byrettsdommerne Gunnar Torkildsen, Eva Macody Lund og deres tre meddommere gjøre seg opp en mening om hva som skjedde den 19. april i fjor. Det eneste de kan være sikre på er at det sitter en drapsmann i salen. To av de tiltalte skylder på hverandre. Den siste betegner påstandene mot ham som «absurde».

— LITT FOR HEFTIG, sier den antatte gjerningsmannen når han blir bedt om å beskrive drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

Han har sittet i vitneboksen i snart seks timer, forklart hvordan han og den medtiltalte snek seg inn i en rødbrun hytte i Åsamyrane for nøyaktig ett år siden.

Forrige gang han forklarte seg i en rettssak var han tiltalt for grov vold og frihetsberøvelse. Den blonde småbarnsfaren fra Åsane hadde brukt nøtteknekker på fingerleddene til en antatt politityster. Han ble dømt til flere års fengsel, og slapp ikke ut før september 1999.

Noen måneder seinere satt han igjen bak lås og slå. Denne gangen siktet for drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

— Litt for heftig, sier 26-åringen, og vet at ordvalget hans kan bli avgjørende for utfallet av saken.

DEN SÅKALTE «ARKITEKTEN» følger konsentrert med på den medtiltaltes forklaring. Han sitter med armene i kors over den enorme kroppen. Rundt halsen glitrer en tykk gullenke. Bare en eneste gang åpner han munnen. Det er når aktor hevder at de to muskelbuntene klemte hverandre før rettsmøtet.

— Han klemte meg ikke. Han er ikke soper heller! utbryter han.

Dagen etter drapet ble den hovedtiltalte oppringt av en politietterforsker:

«Enten vet du noe om det, eller så har du noe med det å gjøre», sa tjenestemannen, og oppfordret 26-åringen til å snakke.

Den uttalelsen sier en hel del 26-åringens rykte. Han blir av mange regnet som en av Bergens mektigste kriminelle. Påtalemyndigheten mener han har innflytelse nok til å kunne bestille et brutalt drap.

Selv beskriver han seg som en rettferdig og snill gutt fra Åsane. Kampsportutøveren hevder han er sluttet å bruke vold på sine torpedooppdrag. Nå tropper han bare opp med sitt navn og dårlige rykte.

— Det holder som regel, mener 26-åringen.

AKTORATETS TRUMFKORT sitter med bøyd nakke nederst på tiltalebenken. Etter to avhør valgte 26-åringen å legge alle kort på bordet. Han fortalte at han var hos Madsen, at det var en kamerat som skjøt, og at det hele skjedde på ordre fra den hovedtiltalte.

Den antatte gjerningsmannen hadde sittet i fengsel i flere måneder da han ble forelagt kameratens forklaring. I stedet for å tilstå noe som helst, ba han politiet opplyse hvor tredjemann satt fengslet.

— Av ren nysgjerrighet, forsikret han da aktor ville vite hvorfor det var så viktig å lokalisere tredjemann.

En politimann er strategisk plassert mellom tredjemann og den hovedtiltalte. De to har ikke vekslet et ord så langt under rettssaken. Tredjemann får ikke dele pauserom med sine to medtiltalte. Ved dagens slutt blir han umiddelbart ført ut i en ventende politibil med hendene i jern.

Advokat Kaj Wigum forsikrer at han ikke ser grunn til å frykte for sin klients sikkerhet. Politiet har jo tatt sine forholdsregler.

TEGNING: MARVIN HALLERAKER