Rundt klokken 22.30 i går kveld kom det et rundt 400 meter bredt snøskred nedover bakken like ved huset til Inge Berge i Fjærland i Sogn og Fjordane.

Inne satt han og konen og så på TV, skriver NRK Sogn og Fjordane. De to barna deres på fem og sju år var ikke hjemme da skredet kom.

Ut i trusen

Da han hørte det buldret nedover fjellsiden, hoppet Berge opp av sofaen og sprang ut i bare trusen.

— Det var rett opp av stolen og ut. Vi visste kjapt hva som hadde skjedd. Folk på andre siden av dalen hørte også godt hva som skjedde, sier han.

Raset stoppet ti meter fra huset, og fem meter fra garasjen.

— Det har aldri kommet et så stort skred her så lenge vi har bodd her, sier Berge.

— Vi sprang for livet, enkelt og greit, sier kona Tone.

Kan rase mer

Operasjonsleder Espen Gulliksen i Sogn og Fjordane politidistrikt sier at det er mer snø i fjellet og det kan komme mer snø nedover i samme bane.

Søndag morgen har både geologer, politi og representanter fra Sogndal kommune vært i Fjærland og gjort undersøkelser. Med dem var også leder i Fjærland bygdelag, Hans Haugen.

— Stedet har fått navn fordi det går årvisse skred i området. Men dette var større enn vanlig. Slike store skred pleier komme med 20 års mellomrom, sier han.

Evakuert

Familien Berg har reist fra huset og bor på et annet sted i Fjærland inntil videre.

Ifølge politiet i Sogn og Fjordane skal det ikke være andre hus i området som er utsatt for skred, og disse er derfor ikke evakuert.

STØKK: Raset kom brått på for Inge Berge og konen Tone, som begge satt i stuen. FOTO: Oddleif Løset, NRK Sogn og Fjordane