TRULS SYNNESTVEDT

Det var OL-gull absolutt alt som glimret på Slåtthaug Isbane i går, i gjensynet med gamle skøytehelter, på Skøytesportens dag, perfekt timet med februarsol og åtte hutrende kuldegrader.

Med OL-vinner fra 1960, Roald Aas, med grønt startflagg, Kupper´n uten «to indre og vekk med´n» og «Lynet fra Salhus» i skøyteryggen på Stensen light i stafetten, ble det mye gratismoro for et trampende publikum.

For det var langt mellom buljongparene på Slåtthaug i går.

Derimot rikelig med lapskaus til 30 kroner, auksjon på Hjallis-bøker, populært familieløp og Austevoll-sprint for skøyterekruttene.

– Skøytemiljøet i Austevoll er et bevis på at det umulige er mulig, sa en imponert speaker Jan Reidar Rasmussen.

Bergen et eksempel – Ja, rekrutteringen fra Bergen og Vestlandet er et eksempel på at det er håp for norsk skøytesport, sier Knut Johannesen over et stykke ostekake i klubbhuset, før han skal ut i Slåtthaug-kulden og dele ut medaljer til isens kommende helter.

Selv henter OL-vinneren på 10.000 meter fra Squaw Valley i 1960 fremdeles egne medaljer på skøytebanen.

Så sent som forrige helg ble han nummer to på 500 meter i et veteranstevne i Inzell, og attpåtil parseier over russeren Robert Merkulov, mannen som vant EM på Bislett i 1962.

Knut Johannesens 500 meter-tid i januar 2001: 52 sekunder. Merkulov: 53 sekunder.

– Jeg slo ham ikke i sekstito, knegger Kupper'n. I går rant det nok noen blåfrosne publikumstårer på Slåtthaug-banen, da legenden gled rundt i en stil som aldri går ut på dato.

Småhutrende helter Men smårollingene som sto i kø for å få autografer av gårsdagens stjerner, husker neppe norsk skøytesports glansdager fra Squaw Valley, Bislett, Davos og Alma Ata.

Heller ikke vet de at ex-heltene som har tatt turen til Bergen, til sammen har sanket 29 medaljer i OL, VM og EM, 12 NM-gull, satt seks verdensrekorder og prestert 23 norgesrekorder.

Ganske ufattelig i dag, med norsk skøytesport nede for telling og yrkesforbud i allround-VM i Budapest.

– Joda, men norsk skøytesport er ikke død, den vil blomstre igjen, sier Roald Aas. Kledd i Lillehammer-OL-design fra topp til tå.

– Tjaa, lurer Kupper´n. Han er i hvert fall i ferd med å miste troen på dagens seniorlandslag. De har vist sitt. Han tror mer på juniorene, ikke minst de fra Vestlandet.

– Jeg trodde på Remi, at han skulle være rette typen, men det kan se ut som han også har parkert, frykter Kupper´n.

Gråspettet Stensen At Norge har en Ådne Søndrål å slå i isen med, beroliger ikke de gamle istraverne.

– Ådne er tredve og slett ikke fremtidens mann, mener Kupper´n.

– Norsk skøytesport har hatt sine bølgedaler før, men det har aldri vært så ille som nå, sier Sten Stensen, verdensmester allround fra 1974 og olympisk mester på 5000 meter i 1976, nå med gråspettet skjegg og klare meninger.

– Skøytesporten er nasjonalidrett, men blir tatt på sengen gang på gang av andre idretten, sier Stensen, som selv har en sønn på 17 som er lidenskapelig snøbretter.

– Norsk skøytesport sovnet en stund etter de fire S´ene, og har sovnet igjen, mener Stensen, forstår vi ham rett.

På isen igjen – Det er ille at Norge ikke blir representert i allround-VM, men det hadde vært mye verre om pressen ikke hadde skrevet om landesorgen. Da hadde det vært grunn til å være bekymret for norsk skøytesports fremtid, sier Kupper´n.

– Vi tar bølgen, roper Roald Aas etter at en kø av skøyterekrutter har fått sine premier.

Kanskje er norsk skøytesport på isen igjen, allerede?

På Slåtthaug-isen.

Disse vannene har trygg skøyteis

AUTOGRAF-JEGER: Autografjegerne flokker seg fremdeles om skøytehelten Knut Johannesen. På Slåtthaug i går var Elisa Haugsgjerd (8 1/2) frempå med boken. Venninnen Anne Maren Salomonsen Monsen står i autograf-kø.