• Tre komma fire bak banerekorden, surkler det i høyttaleren. Det spruter overvann fra klappskøytene til kondomkledde Sverre Haugli fra Jevnaker I.L. Verre enn fra bilene i Håkonsgaten en skikkelig regnværsdag.

— E' det skøyte-NM i Bergen? spør drosjesjåføren som frakter oss tørrskodd til Slåtthaug kunstisbane.

— Det må være innendørs, det da? legger han til. Har han peiling?

— Heia Anette, roper en flokk med guttunger som står dynket ved gjerdet på oppløpssiden.

Anette? - Kem Anette? Har visst ikke peiling vi heller.

— Anette Bjelkevik fra badebyen Arendal, hun prøver å slå tvillingsøsteren Hedvig, forklarer troll av eske-Walther Olsen, i blå caps fra Havnevesenet. Jammen er Walther'en her også.

Sammen med 125 betalende paraplyer, en økning på femti fra lørdagens stevne.

Muligens er det Fana-løperen Preben Kristensens tredjeplass fra lørdagen som har kveiket interessen, selv om det ennå er langt igjen til de 25.000 tilskuerne som så første dag av NM i bergensværet på Krohnsminde i 1955, da Knut Johannesen knabbet sitt første allround-NM.

En av stevnelederne fra den gang for 48 år siden, Gunnar Flesland (86), er forresten på plass på Slåtthaug i dag.

— Preben blir nummer fem sammenlagt i dag, tipper Walther og smetter inn at han hadde Kupper'n på omvisning i Waltherhallen lørdag.

Godt jobbet, Walther (men ikke helt rett tippet).

«Go, go, go!»

På «bortre langside» står en trenertype med skøyter på beina og «Norge» på ryggen og roper «go go, go!» og «good job, good job» til Anette og de andre snertne snellene som klaprer forbi ham.

Og ved autografporten på «Store stå» står moromann Bjørn Jensen under en bredbremmet sydvest og følger det vannbaserte NM'et.

Hvorfor har han ikke like godt meldt seg på, når han har tatt veien fra Salhus?

— E' i oppkjøringsfasen no, med mykje grunntrening i kroppen, neppe toppform før om to-tre år, forklarer han.

Men klappskøytene er anskaffet og forleden dag gikk han rundt og rundt her fra klokken elleve om formiddagen til halv seks om kvelden.

— Blei først kasta ut då landslaget kom for å trena. Kan du forstå at dei såg forskjell på meg og proffane? spør han.

Kan det ha vært kondomdressen?

— Personlige rekorder så langt?

— Går ikkje på tid, berre på skøyter, flirer Jensen under sydvesten.

Femti år siden Kupper'n

— Hvilke skjema går gutta etter nå? spør en figur fra Østlandet. Han kunne like godt delt ut sjøkart, slik vannsprøyten står fra skøytene.

Eks-stjerne Remi Hereide, som står tørt under tak og nyter en varm pølse, er muligens glad for at han la opp før det begynte å regne.

Lagt opp for minst ti verdensrekorder siden har også skøytekongen Knut Johannesen (69), som i forbifarten innrømmer at det er vanskelig å fatte at det nesten er femti år siden han vant NM på Voss, etter at mesterskapet var flyttet fra Bergen på grunn av regn.

— Det har vært en eventyrlig sportslig fremgang, det eneste som er det samme er regnet, flirer den alltid like populære Slåtthaug-gjesten.

Pepret med pins

– Vanskelig å skrive rundetider i regnet, sukker Stian Smith Hansen (26) fra Odda, med Hjallisluen smekkfull av pins fra all verdens skøytemesterskap, og ifølge med pappa Edgar (62), som har minst like mange reiseminner på toppen. Stian, taxisjåfør til daglig, forteller at han og faren og de andre i Norway Supporter Team reiser halve jorden rundt for å se skøyteløp.

«Heerenveen», «Hamar», «Berlin», «Calgary», leser vi på noen av pinsene.

— Må være en kostbar basill å bli bitt av?

— Det koster litt, ja, men vi bruker ikke penger i sommerferien, ligger i ro på hytten da.

Tidligere i sesongen har Stian vært i Heerenveen. Etter Slåtthaug-NM går turen til mesterskap i Göteborg og Berlin.

Uten paraply.

REISENDE I SKØYTER: Stian Smith Hansen og faren Edgar fra Odda har luene fulle av reiseminner fra skøyteturer verden over.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ