— De ønsker å få saken ut av verden, og har valgt å betale, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Som BT skrev onsdag, ble de to fartøyene tatt av Kystvakten natt til tirsdag. Kontrollen av fartøyene viste at 24 tonn, eller 69 prosent av lasten, var under tillatt minstemål.

Nekter for feil

Skipperne, som er 43 og 34 år gamle, satt både tirsdag og onsdag i avhør hos politiet. De nekter for å ha gjort noe galt. Likevel har de vedtatt foreleggene på henholdsvis 40.000 og 20.000 kroner.

Den ene av dem, som også eier båtene, har også godtatt inndragning av 230.000 kroner, samt saksomkostninger på 10.000 kroner. Alt til sammen 300.000 kroner.

— Vi ser på dette som grov økonomisk kriminalitet. Det gjenspeiler også nivået på forelegget, sier Mevatne.

Onsdag jobbet rederen med å stille garanti for beløpet. Når den var på plass, sto båtene fritt til å forlate Bergen havn.

Økte omkretsen

De to skotske trålerne «Phoenix» og «Falcon» ble tatt av fiskeriinspektørene i en rutinekontroll natt til onsdag på Vikingbanken, rett sør for Gullfaks-feltet, om lag 70 nautiske mil rett vest for Bergen. Av totalt 35 tonn fisk om bord i båtene, skal 24 tonn ha vært under tillatt minstemål.

Båtene er såkalte partrålere, som drar en felles trålpose mellom seg. Ifølge politiadvokat Mevatne skal de skotske båtene har økt omkretsen på trålen med over 50 prosent, slik at noten strekkes og maskevidden smalner inn. Dermed soper trålen med seg store mengder fisk langt under det tillatte minstemålet.

Det skotske rederiet Stephen Richie, som eier trålerne, ble i 2000 ilagt en inndragning på 90.000 kroner for trålfiske med for stor slitematte.