ELISABETH LANGELAND MATRE

Den flybårne brudgommen fikk seg en full lysløyperunde i Bergen, akkompagnert med sekkepipe.

— I need a drink now, sier Thomas MacKay og fisker opp en liten lommelerke fra vesken utenpå kilten.

58-åringen fra Edinburgh har lagt en heftig natt i Bergen bak seg, og er klar for nye utfordringer sammen med sine tre skotske venner.

Tre skotske venner som har fløyet helt fra Edinburgh og Tyskland for å feire ham. Som fredag kidnappet hovedpersonen, ga ham et par stive Gin&Tonic og geleidet ham til flyplassen. «Stag weekend» i Bergen neste.

Lei av å løfte på kilten

— Skal vi se ... vi gikk fra The English Pub til The Scotsman, til Irish Pub til Scruffy Murphy's til Blue Velvet, ramser den vordende brudgom opp lørdag formiddag.

— Og David spilte sekkepipe over alt, inkludert hjemveien til hotellet klokken halv fem, sier James Thomson og peker på sekkepipesjef David Moir.

Som svarer med å spille en imponerende trudelutt til ære for dem som måtte befinne seg på Bryggen.

At han skulle bli drukket ut i Bergen, hadde ikke Thomas peiling på.

— Jeg fikk beskjed om at vi skulle på en helgetur, uten at jeg helt skjønte hvorfor. Jeg trodde kanskje vi skulle til Praha, for some reason, humrer han.

Men det ble Bergen. Ikke tilfeldig, i grunnen. Det var nemlig her, på selveste 17. mai i fjor, at mister MacKay fridde til sin kjære Joyce Mills. Og det er her de skal gifte seg om seks uker.

Forhistorien til det hele er lang og kronglete. Kortversjonen er at noen skotter sommeren 1998 kom i havsnød, og ble reddet av daværende formann i Det Glade Bergen, Ralph Wilson. En kontakt ble knyttet mellom Skottland og de glade bergensere, og selskapet herfra har fått oppleve både gallamiddager og slottsbesøk i Edinburgh.

Men før bryllup er det altså utdrikking.

— Blir det mer festing i kveld?

— He, he, det er ikke godt å si. Hver gang vi går for å ta oss en øl, skal de bergenske jentene alltid se hva vi har under kilten, sukker Thomas.

— Tom løfter hver gang, mobber David.

Haggis på bryllupsmenyen

MacKay har de siste 26 årene vært kanonsjef på Edinburgh Castle. Han er selveste District Gunner, og hver dag klokken ett smeller han av en salve. I fjor overvåket han den bergenske salutt på nasjonaldagen, og falt pladask for byen.

Helgen kommer ikke bare til å gå med til utdrikking. Bryllupet skal også planlegges. Kamerat James Thomson, som er restaurantkonge i Skottland, betaler hele bryllupet.

Slike venner vil vi også ha.

— Jeg har ikke peiling på hva som skal skje, sier Thomas.

Men det har formannen i Det Glade Bergen, Hans Henrik Tøsdal. Helt siden i mai i for har han planlagt den store festen, som skal finne sted 15. mai.

— Det er så mange detaljer som skal på plass, sier Tøsdal. Mange av dem holdes hemmelig for brudeparet.

— Vi tar med oss whisky selv, sier Mark Gardener. Familien hans eier like godt et whiskymerke i Skottland.

— Nei, nei, nei, sier restauranteier Eric Saudan og forsøker å forklare kiltmennene de norske skjenkereglene.

Men en ting er sikkert: Haggis står allerede på menyen.

EKTE VARE: Skotten Thomas MacKay (t.v.), som er kanonsjef på slottet i Edinburgh, skal gifte seg i Bergen i mai. Kameratene kidnappet ham fredag, fløy til Bergen og bruker helgen til å holde et høyst sjarmerende utdrikkingslag. Sekkepipemannen heter David Moir.<p/>FOTO: HELGE SUNDE