I går ble den 42 år gamle faren og hans eldste sønn på 20 år varetektsfengslet for fire uker i Midthordland tingrett. En sønn til er mistenkt for å ha deltatt i svindlene, men han er kun 14 år gammel, og dermed under den kriminelle lavalder. De to erkjenner ikke straffskyld, og varetektsfengslingen ble påkjært på stedet.

Roseselgere

De tre og flere andre familiemedlemmer skal ha oppholdt seg i Norge i en måneds tid. De forklarte for retten at de hadde kommet til Norge fordi de hadde hørt at det fantes arbeid hos private personer her, og skal ha livnært seg som skopussere og roseselgere i Bergen sentrum. Familien skal ha bodd på Sotra.

Hele familien var til stede i retten i går da dommeren leste opp kjennelsen. Så langt er far og eldste sønn siktet for seks forskjellige svindelforsøk mot forskjellige banker, blant annet to filialer av Sparebank 1 Vest på Sotra, Sparebank 1 SR Bank i Stavanger og Nordea på Os. Men politiet antyder at siktelsen kommer til å bli utvidet, og at de er mistenkt for flere liknende svindelforsøk. Det skal være 14-åringen som i de fleste av tilfellene utførte vekslingene, men politiet tror ikke han kan ha utført svindelen uten hjelp fra faren og den eldre broren.

— Stjal pengesedler

Metoden de skal ha brukt er svært enkel: De kommer inn i banken med et større pengebeløp, og ber om å få vekslet om pengene til f.eks. amerikanske dollar. Etter å ha fått pengene mellom hendene, ber de om å få vekslet pengene til en annen valuta i stedet - og stikker til seg sedler fra bunken. Bankene teller ikke opp det beløpet de får tilbake.

Ingen av bankene har oppdaget svindelen mens den pågikk. Seddeltyveriet er likevel oppdaget i ettertid, og på flere steder har bankenes overvåkingskameraer tatt bilde av svindlerne. De to som er siktet, ble pågrepet etter at de ble gjenkjent av politiet på foto.

- Vær på vakt

Politiet utelukker ikke at andre personer bruker den samme metoden.

— Vi anmoder personer som jobber i bank om å være oppmerksomme på denne typen svindel hvis de får henvendelser fra folk som skal veksle penger, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

De tre familiemedlemmene skal ikke ha fått med seg så store summer hver gang. I de sakene de er siktet for så langt, skal de totalt sett ha fått med seg mellom 10.000 kroner og 20.000 kroner. Det største enkeltbeløpet er på 800 amerikanske dollar, omtrent 5800 kroner.

Retten begrunnet varetektsfengslingen med faren for at de to skal samordne sine forklaringer, og faren for at de rømmer fra landet.

VEKSLER: Den 14 år gamle rumenske gutten skal ha utført de fleste av seddeltyveriene, men er under den kriminelle lavalder. Bildet er tatt på en av Sparebank 1 Vests filialer på Sotra.<br/> Foto: Politiet