– Vi vil ha penger! Ikke glem skolen vår!

Slagordene runget gjennom gatene i raddisbydelen Møhlenpris i går.

Befolkningen på «Møllaren» er misfornøyd med at den gamle sentrumsskolen ikke er tilgodesett med penger til oppussing. I stedet vil alliansen mellom byrådspartiene og Frp bygge en helt ny skole i bydelen. Men når den kommer og hvordan den skal finansieres, er helt i det blå. Derfor krevde de rundt 200 i toget at noe blir gjort med gamleskolen nå.

Vinduene faller ut

– Det kan ta ti år før en ny skole står klar. Vi kan ikke la den gamle skolen fra 1912 stå til forfall i mellomtiden, sier Hilde Hushagen, leder i foreldrearbeidsutvalget ved skolen.

Hun viser frem løs murpuss, råtne trevinduer som truer med å falle ut og illeluktende toaletter. Og like ved skolekjøkkenet er det funnet store fukt— og soppskader.

Avtalen mellom byrådspartiene og Frp ble lansert mandag. Den gir 95 millioner kroner mer til skoleinvesteringer de neste fire årene. Tilbake sto opposisjonspartiene og følte seg lurt.

– Veldig mye av det de presenterer som sine saker, er felles tankegods i komiteen. Klart vi blir terget av sånt, sier Oddny Miljeteig (SV).

Sammen med Pål Hafstad Thorsen (Ap) stilte hun opp i fakkeltoget i går, både for å støtte Møhlenpris-beboerne, og for å vise motstand mot byrådets prioriteringer.

– Hittil har vi bestrebet oss på å få til et bredt forlik, slik at skolebruksplanen skulle bli et forutsigbart dokument som sto ved lag uavhengig av hvem som sitter i byråd. Nå har de andre brutt den linjen. Resultatet kan bli nye omkamper så snart valget er unnagjort, sier Hafstad Thorsen.

Han tror at et nytt byråd vil måtte foreslå skolenedleggelser for å få regnestykket til å gå opp etter valget. I så fall blir gårsdagens fakkeltog neppe det siste som vil lyse opp bergensgatene.

– Sutring

I dag er det møte i Komité for oppvekst. Der vil Ap og SV kreve at det settes av 10 millioner kroner for å gjøre nødvendig oppussing av Møhlenpris skole. Lite tyder på at de vil få flertall for forslaget.

– Vi vil ikke støtte det. Møhlenpris kan søke om penger til heis, bedre toalettforhold og ombygging. Men det er klart at vi må vurdere hvor mye vi skal legge i en skole som vi ønsker å flytte fra uansett, sier Harald Victor Hove (H).

Han mener Ap og SV sutrer fordi byrådet har vendt seg mot Frp, og kan ikke skjønne at endringene i skolebruksplanen er kontroversielle.

– Vi har tatt med en rekke av opposisjonens kampsaker, og håper på bred enighet. Men vi trengte en stabil budsjettpartner som vil være med å finne dekning for investeringene, og det ble Frp. Jeg vil ikke ta sjansen på at SV stikker av fra regningen, slik de pleier, sier Hove.

Kranglingen mellom partiene møter liten velvilje i fakkeltoget

– Jeg skjønner ikke politikerne. Først sier de at de skal pusse opp, så vil de ikke likevel. Vi skal knekke dem, truer 4. klassingen Ali Alesawie.

Han bærer på en stor plakat. På den er kravet enkelt formulert: «Penger!!»

BRANT FOR SKOLEN: ¿ Det er en fin skole, men den trenger oppussing nå. Vinduene holder på å ramle ut, og luften er dårlig, forteller (fra venstre) Randi Hushagen Birkenes, Elfrid Sandvik, Ali Alesawie og Oskar Nyvold Benting. Alle er fjerdeklassinger ved Møhlenpris skole.
Rune Sævig