• Det er jo en anleggsplass. Ungene må omtrent bære hjelm. Dette tar glansen av den første skoledagen, sier Ann-Magrit Grip.

BJARNE KVAM

MARIANNE RØISELAND

Første skoledag er forventning og stolthet — nye klær og skolesekk - en stor dag du husker resten av livet. Men for Anemarte G. Øvreberg og alle de andre førsteklassingene på Nygårdslien skole på Laksevåg kunne dagen vært bedre.

Hele skoleplassområdet er en stor anleggsplass.

- Kan ikke være her

— Det går ikke an å være her, er Ann-Magrit Grips konklusjon. Hun holder minstejenten Martine på armen - det er umulig å komme frem med barnevogn.

— Vi kommer jo ikke inn her, engang.

Svære gravemaskiner, støy og støv dominerte i går, dagen før Dagen. Den gamle gymsalen skulle vært revet i juni og gitt plass til en ny bygning for skolefritidsordningen. Men gymbygget står fremdeles, og må rives på kveldstid eller i helger, nå etter at skolen har begynt igjen.

På den andre siden av «skoleplassen» står reisverket til et nytt gymbygg. Det vil ta lang tid før det er ferdig.

— Lurer på om bydelsdirektøren vet hva som foregår. Lærerne er frustrerte. De ber om foreldre om å gjøre noe, sukker småbarnsmoren.

Ingen fare

Nygårdslien skole har kjempet en lang og stri kamp for å få nytt gymbygg og nye klasserom.

— Vi kan ikke lage eggerøre, uten å knuse egg, sier rektor Helge Mjøs. Han understreker at elevenes sikkerhet er godt ivaretatt og at anleggsplassen er gjerdet inne.

— Jeg kan skjønne at foreldrene har vært litt bekymret, for det har ikke sett ut her. Men det er ennå noen timer til skolen begynner og omgivelsene skal være tilfredsstillende til elevene kommer, sa Mjøs i går ettermiddag.

Byggearbeidene ved skolen går etter planen. Arbeidet startet i april og er neppe ferdig før på vårparten.

— Dette kommer til å bli veldig bra til slutt. Vi har kjempet for denne ombyggingen, da får vi ta det sporty mens den pågår, sier Mjøs.

Elevene i Bergens-skolen må i årene fremover regne med å leve med byggekaos. Investeringsprogrammet for Bergens-skolen er på nærmere 800 millioner kroner de neste tre og et halvt årene.