Totalt har Hordaland fylkeskommune beregnet å bruke rundt to milliarder kroner for å bygge og pusse opp videregående skoler de neste fem årene.

Flere av de dyreste prosjektene er i startfasen eller like rundt hjørnet. Derfor ser eiendomssjef Helge Haavardtun med bekymring på de stadig stigende byggekostnadene.

– Vi har sett en eksplosjon i byggekostnader det siste året. Det er ikke lett å legge inn i budsjettene.

Pluss 500.000.000

Han varsler at skolepakken trolig blir minst en halv milliard kroner dyrere.

– Det må vi nok regne med. Mange av kalkylene er noen år gamle, selv om enkelte er justert opp underveis. Vi må nok legge inn 30-40 prosent høyere byggekostnader på enkelte prosjekter, sier Haavardtun.

Akkurat nå sitter hans folk og regner på kostnadene ved prosjektene på Osterøy, i Kvinnherad og Austevoll.

– På Osterøy er kostnadene beregnet ut fra 23.000 kroner kvadratmeteren. Det er nok altfor lavt. Nå regner vi rundt 30.000 kroner kvadratmeteren som mer sannsynlig, sier eiendomssjefen.

Nordahl Grieg videregående skole på Sørås er under bygging, og har allerede blitt atskillig dyrere enn forutsatt. Det nye kostnadsoverslaget er 75 millioner kroner høyere, og har ført til at åpningen er forskjøvet et år.

Nygårdstangen i fare

Prestisjeprosjektet på Nygårdstangen, der kommunen og fylkeskommunen sammen skal bygge nytt svømmeanlegg og skole, er et annet prosjekt som bekymrer eiendomssjefen. Skoledelen har hittil vært prissatt til 410 millioner kroner.

– Det er klart at vi er spent på kostnadene. Vi tror vel at vi må justere de tilsvarende som andre prosjekt, sier Haavardtun.

Dersom svømmedelen øker like mye, har både fylket og kommunen en stor utfordring i å få finansiert bygget, som kan få en totalpris på rundt én milliard kroner. Begge parter er oppsatt på å holde tidsplanen med åpning i 2011.

– Vi vil gjøre alt for å holde tidsplanen fra vår side. Både fordi vi er avhengig av å bygge samtidig som svømmeanlegget, og fordi vi skal legge ned Tanks videregående skole, og overføre elevene til den nye skolen, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (KrF).

Mørke skyer

Hun medgir at de høye byggekostnadene gir fylkespolitikerne grå hår i hodet, og at det kan bli aktuelt å utsette enkelte prosjekter.

– Det er mørke skyer i horisonten, men vi vet ikke helt konsekvensene ennå. Det kan hende at det vil gå i langdrag med å få ferdig alle prosjektene.

Selsvold Nyborg sier at Nordahl Grieg, Nygårdstangen og Osterøy er prioritert av politikerne, og skal gå etter planen. Sistnevnte ville rådmann Paul M. Nilsen utsette, men fylkestinget mente det var viktig å få bygget nytt innen leiekontrakten for de gamle lokalene utløper.

Fylkespolitikerne setter sin lit til at staten vil øke sine overføringer, og at det snart blir dårligere tider i byggebransjen.

– Vi er helt avhengige av de politiske signalene sentralt. Men det er klart at det hadde vært bra for oss med litt mindre opphetet byggebransje, sier Selsvold Nyborg.

Hva synes du om saken? Si din mening her.

NYGÅRSDSTANGEN, BERGEN: Ny skole på Nygårdstangen, her representert ved ett av to finaleforslag i arkitektkonkurransen, «Helleren». ILLUSTRASJON: KHR OG EKJ ARKITEKTER
SØRÅS, BERGEN: Nordahl Grieg videregående skole. ILLUSTRASJON: LINK ARKITEKTER/MIR VISUALS
LONEVÅG, OSTERØY: Osterøy vidaregåande skule.ILLUSTRASJON: WIBERG AS