Skolene Festo, Skodvin og Kløvheim blir nedlagt, mens det blir bygget ny skole på Eikanger. Det ble avgjort på kommunestyremøtet i Lindås torsdag kveld.

Ap og FrP stemte for nedleggelse. Det gjorde også Unni Sæbø som frem til i dag har vært medlem av Høyre. Dermed ble forslaget vedtatt med 16 mot 15 stemmer.

— Forferdelig smak i munnen

Utmeldingen kom som en reaksjon på presset fra gruppeleder Nils Træland om å binde hele partigruppen til å stemme mot alternativet som innebærer nedleggelse av skoler, skriver strilen.no

Gruppeleder Nils Træland (H) la ikke skjul på at han var svært skuffet over at Unni Sæbø gikk mot sitt eget parti og stemte for nedleggelse. Han mente at Høyre med dette brøt et løfte som var gitt velgerne foran kommunevalget i 2007.

— Høyre gikk ut og sa at vi skulle satse på skolen. Dermed fikk vi en representant mer, og Arbeiderpartiet en mindre. Nå er gruppen vår redusert til fire, og det er jeg lei for. Jeg har en forferdelig smak i munnen, sa Træland fra talerstolen.

Unni Sæbø tok ikke ordet i debatten og ønsket ikke å snakke med pressen etter vedtaket.

Vi er veldig sårbare når vi mister skolen. Hvis folk ikke vil bo her, så er vi på god vei til å bli en forgubbet bygd

Anne Marie Fanebust, FAU-leder

Skuffet

Rundt 100 personer var møtt opp for å høre kommunestyrets debatt og avstemning.

— Dette kommer som en stor skuffelse. Vi har kjempet hardt mot dette. Avgjørelsen er virkelig ille for bygden vår, sier FAU-leder Anne Marie Fanebust ved Kløvheim.

Hun forteller om en bygd som sliter med å få folk til å flytte til stedet.

— Vi er redd for at folk ikke vil bo her lenger. Vi er veldig sårbare når vi mister skolen. Hvis folk ikke vil bo her, så er vi på god vei til å bli en forgubbet bygd, sier hun.

Nå håper hun det er mulig å finne frem til en best mulig løsning for elevene.

— Vi må samarbeide slik at det ikke blir en dramatisk overgang for barna våre.

Tomhet

Også ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes (KrF) er skuffet.

— Utfallet har vært usikkert helt frem til i dag. Vi har jobbet kolossalt mye med denne saken og jeg har ikke sett et så stort engasjement i noen andre saker denne perioden. Jeg sitter igjen med en tomhetsfølelse nå, sier hun til bt.no.

I Lindås har Høyre, Frp og KrF inngått et politisk samarbeid. Ordføreren vil foreløpig ikke si om denne saken kan skape problemer for et videre samarbeidsklima for de tre partiene.

— Vi har blitt enige om å være uenige i denne saken. Nå må dette få synke litt inn, så tar vi det derfra.

Er det riktig å legge ned disse skolene? Si din mening.

FULGTE HJERTET: Unni Sæbø valgte å følge sin egen overbevisning i stedet for partiets. Her sammen med Aps gruppeleder Sveinung Valle. FOTO: Ørjan Deisz