— Vi prioriterer de elevene som har jobbet godt, de som har gjort en god innsats på skolen. De får være med på loddtrekningen om utplassering på McDonald's, forteller rektor Anne-Kathrine Andengaard ved Rothaugen skole.

25 elever får tilbud

Hver uke blir en tiendeklassing utplassert i restauranten. Dette skoleåret får 25 av skolens ca 150 tiendeklassinger tilbudet om arbeidsuke hos McDonald's. Mange flere kunne tenke seg en jobbeuke i restauranten.

— Skolen ønsker liknende samarbeid med andre bedrifter i nærmiljøet. Vi vil gjerne tilby utplassering i arbeidslivet til flere av elevene, sier rådgiver Britt Fjeldstad.

Det var McDonald's mann i Bryggesporen, Knut Hordvik, som tilbød byens største ungdomsskole et samarbeid.

— Dette er et godt og spennende opplegg, som vi gjerne vil prøve ut, sier rektor Andengaard. Hun har ikke betenkeligheter med å inngå et slikt samarbeid med den amerikanske fast-food-kjeden.

— Ser du at skolen på denne måten hjelper restauranten med egenreklamen i ungdomsmiljøet?

— Jeg ser at det kan oppfattes slik, men skolen samarbeider med McDonald's som en vanlig bedrift i nabolaget, sier hun.

- Yrkesorientering

— Dette er en del av den yrkesorienteringen vi tilbyr i ungdomsskolen. Gjennom NHO har vi blant annet kontakt med Norsk sjømannssenter. Vi har fast samarbeid med en lokal byggmester for en av våre elever. Og vi ønsker å bygge dette nettverket mellom skolen og det lokale arbeidslivet videre ut, sier skolens rådgiver Britt Fjeldstad.

De elevene som ikke vinner i McDonald's-trekningen, har skoleuke som vanlig på Rothaugen. Den utvalgte i Bryggesporen får beskjed om å holde seg oppdatert på leksefronten i løpet av arbeidsuken.

— Den som er utplassert går glipp av noe undervisning, men får med seg annen og verdifull kunnskap fra arbeidsplassen, mener rådgiveren.

Det juridiske ansvaret for den utplasserte er det skolen som har. Skulle det skje noe med eleven under oppholdet på McDonald's, er vedkommende dekket av skolens forsikring, opplyser rektor.

EKS HAMBURGERKOKK: - Noen syntes vi var heldige, sier Robin André Hansen, en av de første 10.-klassingene som fikk prøve seg på kjøkkenet til McDonalds.
Foto: Bjørn Erik Larsen