– Dette er gøy. Egentlig skulle det ikke skje før i 2011, sier rektor Gjermund Sulen ved Mathopen skole.

På taket av skolens SFO-bygg legges ny takstein. Deretter skal gamle vinduer erstattes med nye.

Mathopen skole er den aller første som kan glede seg over de kommunale pengene, som nå har fått navnet «4.15-midlene».

Navnet skriver seg fra de 415 millioner kronene byrådet har satt av til oppussing av fasadene på Bergens mange skoler i 2009 og 2010.

Målet er både å ta igjen manglende vedlikehold og å forebygge og redusere fremtidig forfall. Dette er det største oppussings— og rehabiliteringsløftet i bergensskolen noensinne.

– Nå skal flere tiår med forfall rettes opp, sier skolebyråd Thomas Moltu (KrF).

Les hva som skal gjøres på din skole her (word-dokument)

Ikke krisepakkepenger

4.15-midlene omfatter samtlige skolebygg som ikke er i god stand og samtlige tak og fasader. For noen skoler vil det også bli foretatt en del arbeid innvendig.

Mandag legger regjeringen frem sin krisepakke. Som BT fortalte i går, er ønskelisten fra Bergen kommune lang. På den listen står også fromme ønsker om midler til en rekke større rehabiliteringsprosjekter og nye skolebygg.

– Men vi ber ikke om penger til oppussingsprosjektet, sier finansbyråd Christine B. Meyer (H).

For henne og byrådet er det åpenbart viktig å få frem at oppussing av skolene i Bergen er byrådets prosjekt, uavhengig av regjeringens krisepakker og rentefrie lån til skolebygg. De vil ikke ha noe av at regjeringen skal ta æren for flotte skolefasader i Bergen.

– Vi ligger i foran regjeringen. Dette la vi tidlig inn i vårt eget budsjettarbeid, sier Meyer.

I desember ble budsjettet vedtatt i bystyret. Siden den gang har byrådet fått utredet en oversikt over hva som skal gjøres på de enkelte skolene.

På vent til sommeren

På Mathopen, Tveiterås og Nygårdslien males, pusses og fikses det allerede. Utover våren følger en rekke andre skoler (se tabell).

For flertallet av skolene må man smøre seg med litt mer tålmodighet. Innen februar skal kommunen engasjere prosjekt- og byggeledere. Arbeidet på disse skolene starter først til sommeren, men Mathopen skole er allerede nesten like fin som ny. Det vil merkes på flere måter, mener rektor.

– Det tror jeg er viktig også for læringsmiljøet, sier Gjermund Sulen.

TAR TAK: På Mathopen skole repareres taket på SFO-bygget, til stor glede for rektor Gjermund Sulen (til venstre). Finansbyråd Christine B. Meyer (H) og skolebyråd Tomas Moltu (KrF) lover tunge løft på skoler rundt i hele byen.
Roar Christiansen