Det er nemlig barn og unge det skal handle om i denne valgkampen, og SV-leder Kristin Halvorsen ivrer etter å komme i gang. Det er også grunnen til at SV sparker i gang sin valgkampsatsing før de andre partiene.

— Vi er mest utålmodige, og vi må slåss hardt, slo Halvorsen fast i går.

Gratis skolemat

Et tjuetall 7- og 8-åringer fra skolefritidsordningen på Smestad og Grünerløkka var hentet inn som statister for å kaste glans over en av SVs viktigste kampsaker, nemlig gratis skolemat. Lure partistrateger vet at Kristin Halvorsen omringet av masse blide barn i fargerike regndresser gjør seg godt i tv-ruten. Da spiller det ingen rolle at været ikke ble helt som bestilt, og at partyteltene måtte rigges opp i all hast for å hindre at hele arrangementet skulle regne vekk.

Men SV-lederen fikk trolig ikke det svaret hun ønsket seg da hun ville vite hva ungene liker å spise.

— Hamburger! ropte en liten, lys pjokk ved enden av bordet.

— Ja, det kan være sunt det òg, hvis du har på masse tomat og salat. Men i dag skal dere få smake på noe som kanskje står på menyen hvis vi får innført gratis skolemat, lokket Halvorsen.

Laks med potetmos

Sjelden har vel et så topptungt servitørlag stått til tjeneste under matserveringen. Stortingspolitikerne Heikki Holmås, Heidi Sørensen og Øystein Djupedal løp i skytteltrafikk mellom kjøkkenet og partyteltet i Botanisk Hage, og serverte de unge gjestene laks med potetmos og kylling med pasta. Pressen ble også traktert med gratis skolemat, kanskje med et håp om å holde journalistenes konsentrasjon på topp gjennom hele arrangementet.

Med en prislapp på 18 kroner for laksen og 22 kroner for kyllingen mener SV at de har bevist at man kan servere skolebarna sunn og god mat til en billig penge. Summa summarum vil skolematen alene koste rundt 2 milliarder i året. Hvor pengene skal tas fra? Ikke noe problem! Det er nok å ta av når man kutter ut Høyres løfter om skattelette på over 20 milliarder, mener SV.

Svindyre SV-løfter

Men da må de kanskje bli flinkere til å drøye pengebruken. Bare i går, på valgkampens åpningsdag, hadde SV-ledelsen klart å svi av bortimot 20 milliarder, som skal brukes på skole- og utdanningsløfter i løpet av neste periode. 3,5 milliarder skal gå til utvidelse av skoledagen, gratis skolemat får en prislapp på rundt 2 milliarder, og øvrige tiltak, deriblant flere lærere i klassen, vil koste 2 milliarder. I tillegg anslår partiet at full barnehagedekning og makspris i barnehager vil koste rundt 3 milliarder, og rundt 10 milliarder skal brukes på å heve kvaliteten innen forskning og høyere utdanning.

— SV har de pengene vi trenger fordi vi ikke deler ut skattelette til dem som har mest, fastholdt Halvorsen.

- Kunnskapsnasjon

Det er fjerde gang SV peker ut skole og utdanning som sin hovedsak i valgkampen. Partiet vurderte denne gangen å trekke frem en av sine andre fanesaker, som rettferdig fordeling, Norge som fredsnasjon, miljøkamp, eller toleranse og mangfold. Men det var hensynet til de yngste som til slutt veide tyngst, og det er en sak Kristin Halvorsen har et oppriktig engasjement for.

— Vi vil gjøre Norge til en ledende kunnskapsnasjon, og retter fokus mot det viktigste en nasjon kan holde på med, er Halvorsens konklusjon.

I SV hviskes det allerede i korridorene om at Halvorsen bør bli Norges neste utdanningsminister.

<b>- NY UTDANNINGSMINISTER: </b>Sosialistisk Venstreparti hadde sin valgkampåpning i går i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. I SV hviskes det allerede i korridorene om at Kristin Halvorsen bør bli vår nye utdanningsminister. <br/>FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX