Jorunn Marianne Knutsen ble drept av sin sønn hjemme i hennes bolig 17. september i fjor. I politiavhør og i retten har tiltaltes karakterbok fra 5. klasse vært tema. Han trakk også frem denne da han snakket med psykiatrisk rettssakkyndig Jan Øystein Berle.

— Han dveler ved fortiden og kommer ikke over tvangsinnleggelsen. Dessuten er han opphengt ikarakterbokenfra 5. klasse. Jeg vet ikke hva som står der, men hanantyder at det er noe med en medelev. Det erillevarslende at han er opptatt av karakterboken. Jeg liker det ikke, sa Berle i retten.

Da bt.no spurte Berle om han hadde sett karakterboken, svarte han nei. Det samme gjorde aktor og forsvarer. Ingen vet om den faktisk eksisterer og hva som eventuelt står der.

- Veldig flink

Tiltaltes søster kan heller ikke gi svar.

— Kanskje finner vi den når boet gjøres opp. Jeg har aldri sett den, men det kan godt tenkes at mamma tok vare på den. Min bror var nemlig et skolelys og hadde toppkarakterer, sier hun til bt.no. - Hvordan var han som barn?

— Veldig flink på skolen. Han var spesielt glad i matematikk, svarer Bodil Knutsen.

Redd han slipper ut

Morens venninne Sidsel Lippmann utdyper:

— En skjønn, snill, grei og rolig gutt som var usedvanlig skoleflink. Dessverre ble han syk da han gikk i 3. klasse på videregående. Han klarte ikke å fullføre skoleåret.

Familien til drapsmannen lurer også på hva det er med karakterboken, som han er så opptatt av.

— Sannsynligvis er det bare noe han innbiller seg, men jeg vet ikke, sier søsteren.

— Som barn gjorde han aldri en katt fortred. Nåer min yngste brorredd for at han en dagslipper ut og dreper meg. Det er forferdelig, men jeg er glad rettssaken nå er over, slik at vi kan komme oss videre, sier hun.