Politiet fikk klokken 17.37 melding om at en gruppe på 15 elever og en lærer satt fast i fjellet mellom Luster og Stryn. Da hadde de vært på den 2083 meter høye Lodalskåpa og var på vei nedover igjen.

— De står fast og venter på at redningsmannskap skal komme inn. Vi har både luftambulanse og alpine redningsgrupper som er klar for å gå inn og hente til de, sier Kjetil Drange, operasjonsleder ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Ifølge politiet skal det ha vært ustabil is, tåke og snø som førte til at elevene og læreren ble sittende fast i fjellet. Læreren som har gått turen flere ganger skal ha vurdert det som tryggest å holde seg i ro.

De 15 elevene befant seg i 23-tiden på cirka 1700 meter høyde. På vei ned fra fjelltoppen kom tåken. Den ble så tett at de ikke klarte å gå videre. Nå har værforholdene bedret seg.

— Tåken er lettet og det rapporteres om stjerneklar himmel, fortalte Drange til BT klokken 21.40.

Helikopter på plassen

Klokken 23.09 ankom ambulansehelikopteret stedet der de 15 elevene og den ene læreren befinner seg. To personer fra den alpine redningsgruppen ble firt ned. De skal sørge for at gruppen fra Nordhordland folkehøyskole kommer seg ned fra fjellet.

— Det ser ut som dette skal gå greit, men det kommer til å gå litt tid, sier Drange.

Klokken 00.24 opplyser Sogn og Fjordane politikammer at de satser på å fly opp et nytt helikopter for å frakte gruppen ned.

— Planen er å ta ut 16 stykker. Det er blitt sagt at helikopteret skal være klar cirka klokken 01.00, sier operasjonsleder Per Rimmen.

Han forteller videre at det vil bli rigget opp et mottaksapparat i Jostedalen i Luster.

Klassen det er snakk om er en idrett og friluftsklasse på Nordhordland Folkehogskule. De dro nordover på mandag og skal være i fjordfylket til fredag. Her skal de gå i fjellet med Byrkjelo som base.

— De har gått her et par uker. Dette er den årlige åpningsturen til denne klassen, sier Jan Inge Wiig Andersen, rektor ved Nordhordland Folkehøgskule

Læreren som er med har reist på denne turene cirka 15 ganger, forteller Andersen.

— Han er veldig godt kjent. Vi har aldri møtt på noen problemer der før.

Ingen skadet

Tooppuren til 2083 meter høye Lodalskåpa var den store styrkeprøven for elevene denne uken.

— Vi har heldigvis fått melding om at ingen er skadet. De er nok litt kalde. Samtidig har de bra med klær, men ikke overnattingsutstyr. Sånn jeg har forstått har det aldri vært noen fare. Men å sitte der oppe kan jo være skremmende, sier Wiig Andersen.

Han forteller at den tette tåken i området gjør at redningsksjonen har tatt lang tid. Tidligere i kveld forsøkte et ambulansehelikopter å komme seg inn i området, men måtte snu. Først klokken 23.09 klarte de det på andre forsøk.

Nordhordland Folkehøgskule ligger på Frekhaug i Meland kommune.

Lodalskåpa som ligger mellom Stryn og Luster, er det høyeste fjellet på Jostedalsbreen.

Toppturen er anslått å ta omlag 12 timar tur-retur, skriver NRK Sogn og Fjordane.

Berget med luftambulanse

Like etter klokken fire i natt skal luftambulansen ha fått ned 14 elever etter at værforholdene bedret seg.

Klokken 04.19 skal alle 18 være tatt ned fra been, og redningsaksjonen avsluttes. Da elevene ble reddet ned hadde de vært fast på fjellet i over ti timer.

— Med en gang været snudde gikk det veldig greit å få de ned, forteller Rimmen som har vært på vakt natt til onsdag.

De 18 som ble hentet ned inkluderer 15 elever, en lærer og to erfarne breførere som kom opp til elevene rundt kl 23.

Breførerene, som var svært godt kjent i området, skal ha tatt elevene med litt lengre opp på fjellet, hvor det var lettere for ambulansehelikopteret å komme til.

— Været er en ekstremt viktig faktor i redningsaksjoner som dette. Tirsdag kveld var det mørkt og tåke, mens det lettet natt til onsdag, forteller Rimmen.

Politi og ambulanse ventet på elevene da de ble brakt ned fra fjellet for å kartlegge om elevene hadde behov for hjelp.

— Heldigvis så det ut til at det gikk bra med alle, sier Rimmen.

Etter å ha blitt reddet ned ble elevene tatt hånd om på Jostedalen hotell.