RAGNHILD HOVARNE NILSEN (foto)

Maria Paulsen (17) og de 24 elevene som går i andre klasse på danselinjen på Langhaugen videregående skole har allerede satt i gang en innsamlingsaksjon. De vil hjelpe Nauroz til en ny fremtid hjemme i Afghanistan.

— Pengene skal gå til behandling og hjelp til Nauroz etter at hun kommer tilbake, forteller Maria til BT.

Aksjonen «Ny dag»

Nauroz betyr «Ny dag». Derfor blir det navnet på aksjonen vår, forklarer Maria.

Da BT besøkte klassen på Langhaugen i går, var de allerede i gang med å organisere aksjonen.

— Foruten kakelotteri og loddsalg, håper vi å få hjelp fra de andre elevene på skolen. Vi ønsker at så mange som mulig kan sette av litt penger hver måned til hjelp til Nauroz og andre brannskadede barn og unge i det krigsherjede landet, forteller Maria Paulsen.

Faren hennes er stabssjef for den norske styrken som er stasjonert i Nord-Afghanistan.

— Det var pappa som opprinnelig oppfordret meg til å starte en hjelpeaksjon til unge i Afghanistan., sier Maria.

Derfor har hun og noen venner allerede 1500 kroner stående på konto. Opprinnelig hadde hun tenkt at pengene skulle gå til afghanske voldtektsofre.

— Men nå vil vi i stedet gi alle pengene vi får inn til Nauroz og andre som er i samme situasjon som henne.

Opprettet konto

I går fikk hun også opprettet en konto for innsamlingsaksjonen. Søndag møtte hun tolken som hjelper faren, Gulandeer Giran og datteren mens behandlingen gis på Haukeland.

— De var svært takknemlige for initiativet vi har tatt, sier Maria.

I Hordaland Røde Kors blir også aksjonen møtt med stor velvilje.

Informasjonsansvarlig Vibeke Blick sier til BT at Røde Kors har fått mange henvendelser fra folk som vil bidra med hjelp etter Nauroz ble innlagt på sykehus i Bergen.

Familien Giran mistet alt de eide da huset deres brant ned for en måned siden.

— Mange vil gjerne sende klær. Men det er unødvendig. Røde Kors har allerede sørget for at klær blir sendt til familien, sier Blick.

Behøver penger

I stedet oppfordrer hun alle til å gi penger til innsamlingsaksjonen til brannskadede i Afghanistan som Røde Kors skal starte i landet i samarbeid med Røde Halvmåne. Allerede denne uken reiser tre Røde Kors-ansatte til Kabul for å kartlegge hvordan hjelpearbeidet skal organiseres.

Prosjektet som får støtte fra Utenriksdepartementet skal rettes mot kvinner og barn. Oppmerksomheten rettes spesielt mot å forebygge brannskader.

Det var utenriksminister Jonas Gahr Støre som sørget for at Nauroz og faren hennes fikk flytransport til Bergen og Haukeland. Han har også lovet at de to skal komme trygt hjem når behandlingen er avsluttet.

.

Nilsen, Arne