JØRN-ARNE TOMASGARD

De påståtte ranene skjedde sist uke. 21-åringen skal ha slått en fornærmet i hodet gjentatte ganger med knyttet neve, og sparket ham. Han skal ha truet med å knuse hodet til den fornærmede og å «slå tennene ut gjennom rævholet» hans.

Ved to anledninger sikret han seg diverse musikkanlegg og utstyr ved å bruke vold mot den fornærmede personen.

Den siktede 21-åringen mener han bare hentet tilbake verdier som han hadde utestående.

Fra 2002 skal 21-åringen gjentatte ganger ha hevet beløp i størrelse fra 23.000 til 93.000 kroner ved hjelp av stjålne bankkort. Mannen hevder at han ble forsynt med kortene, og at han ble presset til å svindle for å håndtere gjeld. Samlet skal mannen ha svindlet med stjålne bankkort for 313.000 kroner.

Etter det BT kjenner til, benekter han siktelsen på dette punktet, selv om siktelsen inneholder bilder av ham fra aktuelle banker.

21-åringen er tidligere dømt til samfunnsstraff — men mens han gjennomførte denne, ble han tatt for å ha brutt seg inn i over 20 biler i Lønborglien, natt til 29. oktober i fjor. Dette har siktede tatt på seg ansvaret for. Han skal ha vært sterkt beruset da han utførte skadeverket.

Mens han satt varetektsfengslet skal en venninne av ham ha fått ansvaret for å selge verdier for rundt 12.000 kroner. Det er disse verdiene siktede mener ransofferet har tilrøvet seg. For å kunne stille med verdier til kreditorer, skal 21-åringen ved to tilfeller ved hjelp av vold ha tatt eiendeler fra den fornærmede mannen. Det er dette siktelsen definerer som ran.

— Min klient hadde på et tidspunkt ansvaret for gjenstander til en verdi av 12.000 kroner. Disse gjenstandene har ransofferet kommet i besittelse av og solgt. Min klient ble stilt til ansvar for verdiene, og har gjentatte ganger prøvd å få ut verdiene på annen måte. Da dette ikke lyktes, gikk han inn i leiligheten og hentet noen gjenstander. Han mener dette skjedde i forståelse med mannen, sier 21-åringens forsvarer, Stein Erik Ottesen.

21-åringen har påkjært varetektsfengslingen til Gulating lagmannsrett. Ottesen viser til at varetektsfengslingen vil ødelegge mannens muligheter til å fullføre skolegangen, med de økonomiske konsekvenser det innebærer.