— Vi har pågrepet en 18 år gammel mann for drapet på Hilda Feste. Han er siktet for forsettlig drap, opplyste påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim i en pressekonferanse klokken 22 tirsdag kveld.

Den 18 år gamle skoleeleven er bosatt i Os og ble pågrepet hjemme hos seg selv ved åtte-tiden. Etter det bt.no kjenner til, bor han like i nærheten av drapsstedet.

Mannen er ikke tidligere registrert med fingeravtrykk hos politiet. Han har kun vært straffet for trafikkforseelser tidligere.

— Den siktede var inne til vitneavhør i saken. Han ga frivillig fingeravtrykk og DNA-prøve. Bakgrunnen var at politiet satt på informasjon om at han hadde beveget seg i Os sentrum på drapstidspunktet, sier Onarheim.

Glad for Kripos-hjelp

— Han er foreløpig ikke avhørt, men vil bli det med det aller første, sier Onarheim.

Rolf Knutsen er oppnevnt som forsvarer.

— Vi er svært takknemlig for bistanden fra Kripos, sier Onarheim.

— Det har vært en systematisk og grundig etterforskning. Noe mer har jeg ikke lyst å si på det nåværende tidspunkt, sier Jon-Andre Nilsen, taktisk etterforskningsleder i Kripos.

18-åringen vil bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag eller fredag.

Politiet er sparsommelig med opplysninger om 18-åringen, men bekrefter at han er hjemmehørende i Os. Det er ikke kjent om han er skoleelev, eller om han bor i egen bolig.

Ifølge Midtsiden ble mannen pågrepet i Os. Politiet skal femdeles være på stedet der mannen ble tatt.

«Politiet har i kveld gått til pågripelse av en 18 år gammel mann, mistenkt for drapet på Hilda Feste», heter det i en pressemelding.

Sikret seg DNA

Hilda Feste ble funnet død i sitt eget hjem i Gamleheimshagen i Os 1. januar.

Hun utløste trygghetsalarmen klokken 21.30 på kvelden. Vaktselskapet hørte mystiske lyder og kontaktet hjemmetjenesten.

Noen minutter senere låste hjemmesykepleieren seg inn, og skal ha vært inne i leiligheten mens drapet skjedde.

Seksuelt overgrep

Feste ble angrepet i gangen, og ble funnet på soverommet. Politiet konkluderte tidlig med at kvinnen var utsatt for et seksuelt overgrep.

Politiet pågrep en mann kort tid etter drapet — den 42 år gamle Jim Rune Reiten. Etter to døgn ble han løslatt og sjekket ut.

— Det har vært en knallhard uke med lite søvn. Hele saken har vært en stor belastning, sa Reiten til BT etterpå.

Nærmere 200 avhørt

En mann i 40-årene ble også sjekket ut av saken, etter at han ble pågrepet for kikking i området.

Politiet har fått inn 420 tips, og nærmere 200 personer er avhørt som vitner. De har samlet inn DNA fra en rekke menn, og har kartlagt personer som befant seg i nærheten av åstedet.

Nylig gikk politiet ut og fortalte at de hadde sikret seg DNA-materiale fra den som drepte Feste, men at profilen ikke var 100 prosent fullstendig.

Parallelt med den tekniske etterforskningen, har politiet sjekket drapet opp mot lignende saker fra hele landet. De har også lett i bestemte miljøer.

Kom overraskende

Laila Marie Reiertsen, stortingsrepresentant fra Os, håper at det er riktig mann som er tatt.

— Hele Os har kjent på utryggheten, og jeg håper at alle kan bli kvitt den utryggheten det er å ha en drapsmann på frifot, sier hun.

Hun sier at pågripelsen kom overraskende.

— Det har jo vært veldig stille i lang tid, sier Reiertsen.

Tips? Send SMS/MMS til 2211, eller skriv e-post

DREPT: Hilda Feste ble funnet død i sin egen leilighet. ARKIVFOTO: OS OG FUSAPOSTEN