• Se, fisken gjesper! - Lever han eller e' han dau? - Eg liker ikkje fisk! - Eg e' fiskegal! - Det var grådig godt! - Nei, det smaker jo ingenting!

TRULS SYNNESTVEDT

Det var mye forundring og mange delte meninger da et femtitall elever fra Ågotnes skule i går fikk oppleve fiskelykkens ABC hos friluftspedagog Kenneth Bruvik i Kårtveitpollen på Sotra.

På svabergene vest i Fjell kommune ble det kastet med sluk, rodd fiske, trukket garn, grillet laks, momset rå berggylt og undervist i fiskehjertets anatomi.

Noen av elevene lurte seg også til en dukkert i pollen og en grillet pølse fra bålet, mens naturlæreren advarte noen hver mot å stikke fingeren i munnen på den svære steinbiten som Sindre Schelderup Garlid (13) hadde trukket opp av sjøen.

— For den kan brekke fingeren din!

— Dette er en lomre, dette en skrubbe og dette en st. petersfisk, god matfisk alt sammen, underviser Kenneth mens han sprer dagens fangst på bakken. - Og husk at fisk skal avlives skikkelig, formaner han og stikker resolutt kniven i en rødspette. Det kommer små medfølende gisp fra jentene i elevflokken rundt ham.

- Han er et funn!

På bålet er laksestykkene ferdig foliegrillet med «skinnsio» ned og Kenneth deler raust ut.

— Får vi kniv og gaffel å spise med? spør en gutt.

— Hallo, du har vel fingrer? spør Kenneth tilbake.

— Eg liker ikkje fisk, prøver en av de andre elevene seg.

— Du e' nødd, heilt nødd, flirer Kenneth.

— Han er et funn, helt fantastisk, sier kontaktlærer Knut Hesjedal, mens dagens hovedlærer langer ut mellom kløving av ved, filetering av fisk, oppfyring av grill og trekking av garn.

Iført forkle i kamuflasjefarger, fiskekniv og naturgrønn cap to meter der oppe.

I januar i år ble han av Sotra Rotary Klubb tildelt både medalje, diplom og 50.000 kroner for sitt arbeid som friluftsentusiast.

«Kenneth Bruvik bruker naturen som sitt store klasserom og gjennom perso n lig kontakt med ungdommene ute i den fri natur har han oppnådd oppsiktsve k kende gode resultater», het det i begrunnelsen fra Rotary.

Men det var allerede i 1998 at Sotra-strilen, som egentlig var sveiser, fikk gjennomslag for friluftsliv som valgfag på timeplanen på skoler på Sotra, senere i Hordaland og etter hvert i ti fylker rundt om landet.

Undervisningen skjer i regi av Norges Jæger og Fiskerforbund, og så populært er det alternative opplegget blitt, at mer enn 20.000 skoleelever til nå har fått teste Kenneths pensum, i skog og mark, på fjell og ved sjøen.

Samtidig som han inviteres land og strand rundt for å holde foredrag om sin filosofi. Skoler og foreninger må trekke kølapp for å få ham på sluken.

Gir prisen til ungdom

— Mitt utgangspunkt har vært at altfor mange unge er blitt fremmed i naturen. Jeg mente at det måtte være behov for et undervisningsopplegg for friluftsliv, sier han.

Og gjett om det var.

Målet hans er å få ungdommene til å bry seg om naturen, ta vare på den og respektere den. Nå har han brukt noe av pengeprisen han fikk av Rotary til å kjøpe 16 fots båt - og resten til å gjenoppbygge en hytte som sto til nedfalls i Kårtveitpollen. Alt til bruk og beste for elevene han tar med seg ut i naturen.

Til en skoledag med Kenneth.

<p>STORFANGST: Skoleelev Sindre Schelderup Garlid (t.v.) har nettopp dradd en rusk av en steinbit over ripen og får hjelp av Kenneth Bruvik med å få kontroll med den iltre fisken. Bak: Maria Solbakk Harkestad (t.v.) og Mariann Khalegi.<br/>Foto: KNUT STRAND