Else Hjerteås har to barn som går på Sælen oppveksttun i Fyllingsdalen. Hun har i lang tid ergret seg over at skolebussen stadig er forsinket. Men mandag morgen toppet det seg.

– Vi er vant til at bussen kommer for sent, det gjør den alltid. Men i dag kom den ikke i det hele tatt, forteller mor til Marlene, Else Hjerteås.

Hun ringte Tide og fikk beskjed om at skolebussen var kansellert.

– Jeg ble så eitrende irritert. Det er ikke holdbart, sier Hjerteås.

– Svært trafikkfarlig vei

Tilbake på et av busstoppene i Sælenveien sto tolv elever.

Flere av barna var uten følge av voksne. Else Hjerteås lånte bort telefonen sin slik at de andre barna kunne ringe foreldrene sine.

– Barna ble stående i en svært trafikkfarlig vei. Det er ikke ordentlig busslomme, og det er enormt med gjennomgangstrafikk i Sælenveien i morgenrushet. Det er fortvilende at vi ikke kan stole på skolebussen. Det gjør barna usikre, sier Else Hjerterås.

Ifølge administrerende direktør i Tide Buss, Jostein Hatlebrekke, var det et problem på Strømme som gjorde at bussen som normalt kjører ruten var ute av drift i går. Han beklager at det aldri kom noen skolebuss til elevene som ventet.

– Skolebusser skal prioriteres

– Turen måtte kanselleres fordi vi ikke klarte å skaffe en erstatningsbuss, og det er veldig beklagelig. Bussen er fortsatt ute av drift, men i dag har vi en annen buss klar, sier han.

Tide har mye å gjøre i forbindelse med skolestart, men likevel skal ikke skolebussene rammes når det er travelt, forteller han.

– Behovet til den enkelte skole kan være annerledes denne høsten enn den var på vårparten. Det er mye som skal på plass på kort tid når vi skal tilpasset tidspunktene. Men skoleruter skal prioriteres ved mangel på busser eller sjåfører.

– Hvorfor skjedde ikke dette i går?

– Det er vanskelig å forklare. Kanskje har man ikke vært oppmerksom på at dette er en skolerute, sier han.

– Er ofte forsinket

Rektor ved Sælen oppveksttun er ikke ukjent med problemet.

– Dette er ikke noe nytt. Skolebussen er ofte forsinket. Det skjedde i fjor og i forfjor også. Vi forstår at foreldre fortviler og at barna blir lei seg, for det virker ikke som om dette er en rute som Tide prioriterer, sier rektor Lisbet Morland.

Flere ganger er bussen for sen når elevene skal hjem også.

– Det kan skape farlige situasjoner når flere barn blir stående lenge og vente. De blir urolige, sier Morland.

Rektoren har selv stått på busstoppet med elevene for å passe på.

– Bussen kommer såpass ofte for sent at elevene kommer raskt opp igjen på skolen. Der ringer vi til Tide. Som regel sender de en buss, men det har hendt at vi har måttet sende elever hjem med drosje, sier rektor.

Vurderer nye løsninger

Hatlebrekke forteller at de denne høsten skal ha møter med rektorene ved skoler i Sund og Fjell. Målet er at tilbakemeldingene skal gjøre tilbudet bedre, og Tide-direktøren vil vurdere en tilsvarende løsning i bergensskolene.

– Det kommer an på hvilke erfaringer vi får i Sund og Fjell. I Bergen vil omfanget bli betydelig større, men vi er opptatt av å ha et godt samarbeid med skolene, sier han.

Etter at Skyss overtok Tides ruter i Nordhordland, har selskapet i utgangspunktet mange busser som vil kunne avlaste bergensområdet. Men så enkelt er det ikke, forteller Hatlebrekke.

– Bussene er av en helt annen spesifikasjon, og ikke tilrettelagt for sentrumskjøring verken med tanke på sikkerhet eller brukervennlighet. Så det er vanskelig å sette dem i produksjon i sentrum, sier han.

Er du fornøyd med skolebussen der du bor? Si din mening.

Ane Børhaug